Prima pagina

Nord-irlandezii de la Mivan fac 10 mall-uri in provincie

Nord-irlandezii de la Mivan fac 10 mall-uri in provincie

John Houghton: Este un bun moment pentru investitii in Romania

10.11.2006, 18:46 36

Compania de dezvoltare imobiliara Mivan, care va construi centrul comercial Liberty Center din Capitala, va face zece mall-uri in afara Bucurestiului pana in 2010. Valoarea proiectelor realizate pe piata locala urmeaza sa ajunga la 750 de milioane de euro.
"Este un bun moment pentru investitii in Romania. Am achizitionat deja terenuri in orase precum Arad, Bacau, Brasov, Oradea, Ploiesti sau Targu Mures si ne aflam in discutii pentru terenuri in Sibiu, Craiova, Galati si Iasi, orase in care vom construi, in urmatorii trei ani, zece mall-uri adaptate fiecarui oras in parte", a declarat John Houghton, Senior Property Executive al Mivan. Firma se afla in discutii cu mai multe banci si fonduri de investitii pentru incheierea unor parteneriate care implica si finantarea acestor proiecte.
Liberty Center este primul centru comercial lansat de Mivan pe piata locala, investitia totala implicata de dezvoltarea acestui mall de 25.000 de metri patrati fiind estimata la 70 mil. euro. Mall-ul va fi realizat in cartierul Rahova, pe locul unui fost "circ al foamei", a carui constructie incepuse inainte de revolutie.
"In zilele urmatoare vom demola complet fosta cladire, mall-ul urmand a fi construit pe o structura noua, alcatuita din parter si doua etaje. Constructia va incepe in luna februarie a anului viitor si va fi finalizata in toamna lui 2008", a precizat Houghton.
La finantarea proiectului va participa si o puternica banca austriaca, dupa cum declara reprezentantul Mivan, care nu a dorit sa mentioneze numele partenerului.
Reprezentantii Sparkassen Immobilien, divizia imobiliara a grupului austriac Erste, care au anuntat ca se vor mai implica in dezvoltarea unui centru comercial din sudul Bucurestiului, in afara de proiectul Sun Plaza, au infirmat orice contributie la acest proiect.
Primele contracte de inchiriere a spatiilor comerciale din Liberty Center au fost deja semnate, lantul de electronice si electrocasnice Altex si retailerul olandez Spar fiind primii chiriasi anuntati.
"Altex a inchiriat 2.300 de metri patrati la etajul unu, iar Spar va deschide un supermarket de 3.500 de metri patrati la parter si ne aflam in discutii cu trei firme internationale pentru operarea cinematografului", a declarat Monica Barbu, senior retail consultant al companiei de consultanta imobiliara Colliers, agentul proiectului. Mall-ul va cuprinde aproximativ 100 de magazine, o parcare subterana cu 700 de locuri si, ca o noutate pentru centrele comerciale de pe piata locala, un patinoar acoperit.
Compania Mivan nu este activa pe piata locala doar pe segmentul centrelor comerciale, avand in derulare totodata si un proiect rezidential in zona Dristor, dar si proiecte de birouri.
Complexul rezidential, denumit New Town Residence, va fi dezvoltat pe un teren de 23.000 de metri patrati, in doua faze, si va cuprinde in momentul finalizarii zece blocuri cu 650 de apartamente. Partenerul pentru acest proiect, estimat la 85 de milioane de euro, este fondul de investitii Fabian Romania Property.
Pe segmentul de birouri, compania isi construieste viitorul sediu pe strada General Berthelot, dar vizeaza totodata construirea unui parc de afaceri de mari dimensiuni in zona Militari, pe un teren de opt hectare.
Cu toate acestea, principala directie spre care se indreapta investitiile celor de la Mivan ramane segmentul comercial, unde oferta de spatii moderne este inca sub nivelul cererii.
Pentru urmatorii ani sunt anuntate 23 de proiecte comerciale pentru piata locala, in vizorul investitorilor fiind orasele cu o populatie cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de locuitori, care pot absorbi unul, maximum doua centre comerciale de mari dimensiuni.
In cele mai mari orase din tara, precum Constanta sau Timisoara, exista deja cel putin un centru comercial modern, dar atentia investitorilor a inceput sa se indrepte in ultimii ani si inspre orase ceva mai mici, precum Bacau, Targu-Mures sau Ramnicu Valcea.
Grupul Mivan are sediul central in Irlanda de Nord si desfasoara activitati in 40 de tari din Europa si Asia, precum si in SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO