Prima pagina

Noile minuni ale lumii

Noile minuni ale lumii
05.09.2008, 23:41 28

Arhitectii par sa participe la un concurs de creativitate pe tema "Ce se mai poate face din sticla si titan?", iar rezultatul e ca piramidele par jucarii pe langa noile minuni arhitecturale de sute de milioane de dolari. In aprilie, publicatia Conde Nast Traveler numea noile sapte minuni ale lumii. Printre ele, un zgarie-nori neterminat (Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume care va depasi 160 de etaje cand va fi terminata), un stadion (noul Wembley), o sala de expozitii in forma de nor (Cumulus), de la Danfoss Universe, un muzeu din Nordborg, Danemarca, plus The Crystal, o anexa a Royal Ontario Museum. Pe langa ultimul, alte doua constructii se detaseaza insa clar: un templu al vinului din Spania si Opera din Beijing.

Marques de Riscal

Vinurile albe Marques de Riscal au acum o casa pe masura: cu acoperis in valuri pe care parca te astepti sa curga vinul. Brandul spaniol a apelat acum cativa ani la renumitul Frank O. Gehry pentru a crea o cladire moderna, care sa produca emotii, asa ca i-au facut arhitectului propunerea, alaturi de o sticla de vin din anul nasterii sale, 1929. Gehry nu a putut refuza, mai ales ca nu mai proiectase nimic in jurul unei podgorii pana atunci. Acum in Elciego, Alava, exista nu numai un ansamblu impresionant de cladiri, ci si o serie de vinuri Frank Gehry Selection Reserva 2001. Complexul de cladiri cuprinde un hotel, un spa, un restaurant, un centru de conferinte si sala de bal. Cladirile au acoperisuri sub forma unor panglici de titan, la fel ca celebrul Guggenheim din Bilbao, dar aici nota aparte o dau tusele de culoare: roz de la vin, auriu de la eticheta Riscal si argintiu de la dop. Din punct de vedere vizual, cel mai impresionant e hotelul, cu doar 43 de camere, semanand cu o schita trasata in joaca de un pictor suprarealist. Nu intamplator Hotel Marques de Riscal e parte a lantului Starwood Luxury Collection. Si pentru ca totul e o "catedrala" inchinata vinului, nimeni nu poate ignora colectia de sticle, din care cea mai veche e de la 1860. Totusi, o parte din podgorie a devenit sala de conferinte si de bal. Totul e parte dintr-o renovare de 100 de milioane de dolari a proprietatii Marques de Riscal, situata in regiunea Rioja si veche de 139 de ani. La restaurant a fost adus un bucatar-sef de prestigiu, Francis Paniego, de la Echauren, primul din Rioja care a primit o stea Michelin, iar spa-ul de sub brandul Caudalie propune vinoterapie, adica tratamente cu ape minerale calde si extract de vin si struguri, bogat in polifenoli. In apropiere se afla un oras medieval (Briones), un muzeu al vinului (Vivanco Museum) si o manastire (San Milan). De parca cineva ar vrea sa mai plece...

Anexa de la Royal Ontario Museum

Putini canadieni ar fi crezut ca forma nedefinita de cristal care iese din vechea cladire victoriana a Royal Ontario Museum si suspendata deasupra Bloor Street va intra in randul celor sapte noi minuni arhitecturale ale lumii. Extensia numita "Crystal", de la Royal Ontario Museum, a fost asezata de publicatia Conde Nast Traveler pe lista, spre surprinderea localnicilor mai ales. "Cristalul" se pare ca a fost inspirat de colectia de pietre si minerale expusa la ROM. Arhitectul american Daniel Libeskind a "vazut" imediat o cladire in forma unei pietre din cadrul acestei expozitii si a schitat ceva pe un servetel. Altii spun ca a fost invers si ideea asemanarii i-a venit dupa schita. "Bijuteria" din otel si sticla, aclamata de straini, dar criticata in oras, a costat 250 de milioane de dolari, care au fost stransi cu greu din colecte si donatii.

Opera din Beijing

Probabil ca Olimpiada care tocmai s-a incheiat e unul dintre motivele pentru care in China se tot construieste la scara uriasa si in ritm ametitor. Una dintre minunile recente e noua opera din Beijing, despre care arhitectul sau, Paul Andreu, spune ca e un mare parc verde, cu un amfiteatru oval, argintiu, inconjurat de apa. Grand National Theatre of China, situata pe Chang?an Avenue, la 500 de metri de Piata Tiananmen, a mai fost numita o "perla baroca pe apa". "Picatura de cristal" (sau "Coaja de ou" sau "Oul fiert") are 118,900 mp in total, e acoperita cu titan si sticla, iar dinauntru se poate vedea cerul, prin domul de sticla. Constructia are sala de opera (care poate primi 2.416 spectatori), sala de concert, teatru, expozitii, magazine, iar constructia a durat peste 5 ani, timp in care aproximativ 4.000 de muncitori au lucrat zi si noapte. Andreu a mai construit aeroportul Pudong, Shanghai Oriental Art Centre, iar in Franta Roissy-Charles-de-Gaulle, Grande Arche de La Defense si trambulina de schi Courchevel. Alte minuni posibile asteapta inca pe o lista separata: biserica lui Le Corbusier (St. Pierre din Firminy Vert, Franta), Muzeul de Arta din Denver, creat de Daniel Libeskind, cladirea Iceberg din Tokio sau aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok. Un antic spunea ca o constructie trebuie sa fie solida, utila si sa incante privirea. Acum insa cerintele sunt si mai multe: sa nu fie extrem de scumpa, sa fie ecologica, sa faca fata terorismului... Numai ca nu aceste criterii sunt cele care iau ochii in ultima instanta.


Pentru viitor arhitectura variabila
In Dubai va fi construit primul zgarie-nori cu etaje rotitoare. Cladirea va avea forma de spirala, iar cele 80 de etaje se vor invarti independent unele de celelalte, schimband periodic panorama. "Minunea" este bazata pe un ax central, la care se conecteaza module (etajele-apartament), care se pot transforma in gradini suspendate la cerere. Fiecare apartament cuprinde piscina, sauna, sala de cinema, dormitoare, sali de sedinta si garaj cu lift, asa ca masina va putea fi parcata in apartament practic. Opera arhitectului italian David Fisher va fi pusa in practica foarte curand, pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO