Prima pagina

Nivelul de trai din UE, in Romania? Da, dar pentru nepoti

17.06.2003, 00:00 31



Romaniei i-ar trebui 80 de ani pentru a prinde din urma nivelul venitului mediu pe cap de locuitor din Uniunea Europeana formata din actualii 15 membri, potrivit unui studiu realizat de European Intelligence Unit (EIU) - divizia de analiza a grupului britanic care editeaza revista The Economist, in cooperare cu firma de consultanta Accenture.



Nici o alta tara candidata nu este vazuta la o distanta atat de descurajanta fata de nivelul de trai din UE. Chiar si in cazul Bulgariei, decalajul este estimat la 63 de ani.#leadend#



In prezent, Romania are 26-27% din media venitului pe cap de locuitor din UE.



Scenariul EIU ia in calcul ipoteza unei cresteri medii anuale a PIB pe cap de locuitor de 3,8%. Evident, nici Uniunea Europeana nu va bate pasul pe loc, fiind creditata in estimarile EIU cu o crestere medie de 2% a PIB/locuitor.



Analistii considera ca 80 de ani reprezinta un interval exagerat de lung, in ipoteza ca Romania va reusi sa-si mentina, pe termen lung, un ritm de crestere economica cel putin dublu fata de cel din spatiul UE. Nu poate fi exclus insa riscul unor derapaje in politica economica, si nici posibile masuri legate de cerintele aderarii care ar putea inhiba cresterea economica. Cert este ca numai nepotii actualei generatii au sanse sa traiasca la standardul de viata din UE.



Oricum, cu timpul, procesul de recuperare a decalajului se va muta in interiorul Uniunii.



In Portugalia, unul din elementele de comparatie cele mai la indemana pentru Romania, PIB nominal/locuitor a stagnat in jurul valorii de 2.500 dolari pana in preajma aderarii la Uniunea Europeana, in timp ce in Romania acest indicator a stagnat sub 2.000 de dolari in primii 13 ani de reforma, depasind acest nivel de-abia anul trecut.



Cei mai "apropiati" de nivelul venitului din UE sunt estonienii si slovenii, care pot spera ca in 31 de ani sa ajunga sa traiasca pe picior de egalitate cu cei din actualele tari membre ale Uniunii.



Concluzia studiului realizat de EIU impreuna cu Accenture este ca viitorii membri ai UE din Europa Centrala si de Est vor avea nevoie de mai mult de o jumatate de secol pentru a prinde din urma nivelul mediu de venit pe cap de locuitor inregistrat in cele 15 tari care fac parte in prezent din Uniune.



Intr-o varianta mai optimista, estimarile arata ca ar fi nevoie de "numai" 40 de ani pentru ca noii membri sa ajunga la 75% din media venitului in UE-15. Insa aceasta s-ar intampla in conditiile unui scenariu optimist, in care noii intrati in UE vor beneficia din plin de avantajele integrarii si isi vor mentine rate inalte de crestere economica.





 



 



 



 



 







 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO