Prima pagina

Negritoiu se asteapta la o depreciere a leului

09.01.2006, 19:27 10

Vad deprecierea leului ca pe un obiectiv de politica monetara in 2006, afirma Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank. El crede ca va fi necesara o corectie de curs care sa ajusteze aprecierea monedei nationale.

"Competitivitatea dobanzilor actuale la creditele in lei depinde foarte mult de curs, care a continuat sa distorsioneze pretul finantarilor in moneda nationala fata de cele in valuta pe parcursul lui 2005. In acelasi timp, deficitul de cont curent este peste limita", spune Negritoiu. La sfarsitul lui 2005, aprecierea nominala a leului se subtiase la circa 7,5%, fata de un varf de 14% la jumatatea anului.

Seful ING sustine ca BNR nu a reusit anul trecut decat sa aplice o strategie de supravieture, care a impins problemele in 2006. El asteapta ca politica de interventie a bancii centrale sa fie mai transparenta.

"Sterilizarea partiala este varianta cea mai distorsionanta intre liberalizarea totala a pietei si sterilizarea completa. Macar sa fie transparenta. In prezent, interventia este o decizie interna a BNR, fara un obiectiv clar. Rezerva valutara stim ca nu mai este obiectivul. Este atunci oare chiar cursul?", se intreaba Misu Negritoiu.

In acelasi timp, el afirma ca renuntarea la acordul cu FMI a facut si mai vizibila lipsa de coordonare intre BNR si Guvern. "Intrarile de capital strain cu care s-a luptat BNR nu cred ca au fost mai mari decat excedentul de lichiditati creat pe piata de institutii publice, in frunte cu Trezoreria Statului si Municipalitatea Bucuresti, care si-au pus banii pe piata in lipsa investitiilor", adauga Negritoiu. El vorbeste despre "scaderi artificiale ale dobanzilor la lei", sub presiunea excesului de lichiditati prost administrate. De asemenea, este de parere ca "o buna parte din deruta politicii monetare, prin trecerea de la tintirea inflatiei la tintirea intrarilor de capital, a fost determinata de scaderea impozitelor, aceasta provocand un exces de consum". "Nu cred ca 16% e sustenabil. Poate asigura un echilibru bugetar, dar reduce substantial volumul cheltuielilor publice care ar putea fi folosite pentru investitii", mai spune Negritoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO