Prima pagina

NATO analizeaza, luptele nu se opresc

22.08.2001, 00:00 11



In timp ce ambasadorii NATO analizeaza la Bruxelles daca sunt indeplinite conditiile de securitate pentru trimiterea fortei ce va supraveghea dezarmarea rebelilor albanezi din Macedonia, o manastire din fosta republica iugoslava a fost distrusa in urma unui atac ai carui autori sunt deocamdata necunoscuti.



Incidentul, unul dintre putinele in care au fost implicate cladiri religioase in cele sase luni de lupte intre trupele guvernamentale si rebeli, a distrus aproape complet interiorul manastirii ortodoxe Sf. Atanasius, construita in secolul al XIV-lea in satul Lesok.

Zona se afla in spatele liniilor luptatorilor albanezi, Ministerul Apararii de la Skopje afirmand ca atacul reprezinta "o provocare din partea acestora ce va avea consecinte serioase", relateaza CNN. Partea macedoneana afirma ca rebelii au plasat mine in biserica.

Oficiali occidentali prezenti in zona au confirmat distrugerea bisericii, dar au precizat ca nu se poate stabili deocamdata cine a atacat cladirea, adaugand ca pana acum gherilele UCK nu au vizat monumente religioase. Incidentul este investigat de observatorii OSCE.

Multi macedoneni au fost alungati de catre rebeli din Lesok, un sat situat la circa 50 km nord-vest de Skopje, in apropierea unui drum care duce catre granita cu provincia Kosovo, fapt ce a provocat furia majoritatii slave.

Intre timp, la Bruxelles Consiliul Nord-Atlantic analizeaza evaluarea facuta in Macedonia de comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, generalul Joseph Ralston, privind respectarea conditiilor necesare pentru trimiterea celor 3.500 de militari care vor ajuta la dezarmarea rebelilor.

Ralston s-a intalnit in fosta republica iugoslava cu oficialii NATO sositi deja la fata locului, cu presedintele Boris Traikovski si cu ministrii apararii si de interne.

In urma raportului sai, Consiliul Nord-Atlantic va lua o decizie in cursul acestei saptamani privind trimiterea fortei NATO in Macedonia.

Primele echipe ale Aliantei au ajuns deja in zonele din nordul Macedoniei, pentru a inta in contact cu rebelii UCK. O echipa britanica a sosit in satul Nikustak, aflat la 16 km nord-est de Skopje, unde capitanul Gareth Hicks a avut o prima intalnire cu luptatorii albanezi.

Liderul acestora, comandantul Adashi, a declarat ca garanteaza securitatea fortelor NATO sosite in zona si oamenii sai vor depune armele in conformitate cu acordul de pace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO