Prima pagina

Napolact Cluj isi transfera o parte din productie la Carei

01.09.2004, 00:00 48

Productia de branzeturi fermentate a producatorului de lactate Napolact din Cluj va fi transferata la Carei. Mutarea este necesara pentru indeplinirea normele impuse de Uniunea Europeana, care nu permit amplasarea unei fabrici in centrul orasului, asa cum este cazul Napolact in Cluj, conform unor surse din piata.
"Nu am luat nici o decizie in acest sens si orice decizie vom lua, ne vom consulta in prealabil cu sindicatul", a declarat Gerbrand de Boer, director general la Napolact.
Ioana Iures, brand manager Napolact, a declarat, la randul sau, ca inchiderea fabricii de la Cluj se datoreaza situatiei precare a utilajelor.
"Tehnologiile in fabrica actuala erau rudimentare si se lucra manual. La Carei, fabrica dispune de masini la standarde europene", a spus Iures.
Ea a adaugat ca mutarea se inscrie in politica de eficientizare a procesului de productie al companiei clujene.
Tudor Turcu-David, brand manager in cadrul companiei, a spus ca la Carei se gaseste "singura fabrica din Romania agreata de Uniunea Europeana".
Fabrica din Cluj are 30 de angajati. La Carei, firma Friesland, actionarul majoritar al Napolact, detine deja unitati de productie lactate pentru marcile Milli si Oke.
Tot la Carei sunt produse deja batoanele cu ciocolata Dots, distribuite de catre Friesland in reteaua Napolact.
De Boer a declarat ca pentru productia Dots, lansate pe piata in luna februarie, s-au investit 250.000 euro in echipamente.
Intrarea pe piata a coincis cu o campanie agresiva de publicitate, pentru care s-au alocat circa 500.000 de euro, conform lui de Boer.
Pentru pietele din Cehia, Slovacia si Ungaria, Dots se produce in Ungaria.
Brand managerul Turcu-David a adaugat ca, in vederea transferarii productiei, portofoliul de produse al Napolact va ramane neschimbat.
"Portofoliul de produse va ramane acelasi, iar cea mai mare parte a lor vor fi realizate tot in fabricile din jurul Clujului", a spus el.
Napolact detine in prezent doua fabrici in Cluj-Napoca si trei la Dej, Huedin si Taga.
In primele sase luni ale anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de circa 668 miliarde lei (16,4 milioane euro), mai mare cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul net s-a mentinut la aproximativ 100 miliarde lei (2, 5 mil. euro).
Firma a realizat in primul semestru investitii in valoare de peste 28 miliarde de lei (520.000 euro), sumele provenind din fonduri proprii.
Anul trecut, Napolact a inregistrat o cifra de afaceri de 1.077,9 miliarde de lei (28,7 milioane de euro), raportata la un nivel al profitului net de 151 miliarde de lei (4 milioane de euro).
Napolact are un capital social de 165,01 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 17.000 lei. Pe piata Rasdaq, titlurile societatii erau cotate ieri la un pret mediu de 58.500 lei pe actiune.
Actionarul majoritar este compania Friesland Romania, subsidiara grupului olandez din sectorul alimentar Friesland Coberco, care detine peste 88% din actiuni.
In anul 2002, Friesland a achizitionat, prin intermediul unei oferte publice, circa 40% din actiunile Napolact. De asemenea, in luna martie, societatea a mai lansat o oferta publica de preluare a unui pachet de 58,42% din actiuni.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO