Prima pagina

Moscova va incepe recuperarea cadavrelor de pe Kursk la sfarsitul lunii septembrie

31.08.2000, 00:00 68



Rusia vrea sa inceapa operatiunile de recuperare a cadavrelor de pe submarinul nuclear Kursk esuat pe fundul Marii Barents taind mai multe gauri in carcasa submersibilului, a anuntat marti vicepremierul rus Ilia Klebanov, citat de Reuters.

Klebanov, seful comisiei care investigheaza accidentul din 12 august, a respins informatiile potrivit carora Kursk testa un nou tip de torpila dotata cu un sistem de alimentare cu combustibil lichid considerat de unii ofiteri de marina drept instabil.

"Nu existau torpile noi la bordul submarinului", a spus Klebanov dupa o intrunire a comisiei de ancheta la Sankt Petersburg, adaugand ca torpilele pe care le transporta Kursk erau folosite de 20 de ani. El a recunoscut totusi ca torpilele erau dotate cu un model nou de baterie.

Dupa ce a studiat mai multe metode de recuperare a cadavrelor marinarilor, comisia de ancheta ii va recomanda presedintelui Vladimir Putin ca operatiunea sa fie realizata prin taierea unor gauri in invelisul submersibilului.

Daca propunerea va fi acceptata, operatiunea ar putea incepe la sfarsitul lui septembrie si va fi realizata de echipe de scafandri formate din doi rusi si un norvegian, a mai spus Klebanov. Vicepremierul rus a declarat ca operatiunea va costa circa 100 de milioane de dolari si va dura aproape un an de zile.

Numai recuperarea propriu-zisa a trupurilor neinsufletite va costa intre cinci si sapte milioane de dolari, a precizat Klebanov. In ceea ce priveste epava submarinului, Klebanov a spus ca aceasta va fi adusa la suprafata in decursul urmatoarelor 12 luni.

Nici guvernul de la Oslo, nici compania norvegiana Stolt Offshore - care a fost solicitata de Rusia sa analizeze posibilitatile de recuperare a cadavrelor de pe Kursk - nu au fost in masura sa confirme participarea scafandrilor norvegieni la operatiunile din Marea Barents.

Igor Spasski, seful Biroului Rubin de proiectare a submarinelor, care a proiectat submarinul Kursk, a declarat postului de televiziune NTV ca metoda "va permite scafandrilor sa intre liber in fiecare compartiment al submarinului si sa evacueze cadavrele catre minisubmarinele care-i vor insoti".

Oficialii rusi spun ca medicii vor putea identifica victimele chiar daca acestea au fost arse in urma exploziei sau s-au descompus din cauza timpului indelungat in care au stat in apa.

"Fiecare membru al echipajului are un numar de identificare pe uniforma. Este greu de spus daca trupurile vor fi intregi insa medicii vor putea sa le identifice", a declarat capitanul Dimitri Litovkin, comentator pe probleme militare pentru ziarul armatei "Red Star".

Alti experti spun insa ca forta exploziei a mutilat cadavrele si ca ramasitele pamantesti au fost duse de curentii marini sau au fost mancate de pesti.

Autoritatile ruse mai iau in calcul si alte variante cum ar fi sectionarea submarinului sau ridicarea lui cu ajutorul unor pontoane gonflabile insa acest lucru ar putea detona armele aflate in submarin sau avarierea celor doua reactoare nucleare.

Fundatia Belona, un grup de cercetare norvegian independent, afirma ca exista dovezi clare ca submarinul Kursk a fost distrus de o explozie care s-a produs fie intr-una dintre torpile, fie in rezervorul de combustibil al unei torpile.

"Torpilele de pe Kursk functionau inainte pe baza de baterii, insa din 1998 ele au fost trecute pe combustibil lichid. Modificarea a fost facuta pentru a se economisi bani, iar echipajul a protestat vehement din cauza riscurilor. Atat torpilele cat si combustibilul sunt produse de firma DagDizel, care are sediul in Daghestan.

Au existat zvonuri ca dezastrul a fost provocat de un act de sabotaj legat de razboiul din Cecenia, dar este absurd.

Daca cineva ar fi fost capabil sa se strecoare in submarin si sa umble la armele acestuia, lumea ar fi fost preocupata de o problema mult mai mare decat de soarta submarinului"", a declarat pentru BBC Thomas Nilsen, cercetator in cadrul fundatiei.

Belona respinge ipoteza vehiculata de autoritatile ruse conform careia Kursk s-ar fi ciocnit de de un submarin strain.

Potrivit unor oficiali de la Pentagon, exploziile care au determinat esuarea submarinului Kursk au fost detectate de submarinul american de atac USS Memphis.

Pe baza datelor culese de submarin si de o nava de supraveghere americana aflata in regiune, expertii americani au apreciat ca cele doua explozii, care au survenit la un interval de doua minute, au fost cauzate, dupa toate probabilitatile, de o proasta functionare a mecanismului de tir al armelor, a declarat un responsabil american, care a solicitat pastrarea anonimatului.

Aceeasi sursa a declarat ca in regiune se mai afla un submarin, insa a refuzat sa-l identifice.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO