Prima pagina

Ministerul Agriculturii are de recuperat 13,4 mil.$ de la BIR

19.12.2001, 00:00 11



Ministerul Agriculturii este cel de-al doilea creditor al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), dupa Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar, suma totala pe care ministerul o are de recuperat fiind de 422,3 miliarde de lei - aproximativ 13,4 milioane de dolari.

"Potrivit Ordonantei 165/1996 intre Banca Internationala a Religiilor si Ministerul Agriculturii a existat o conventie prin care banca acorda credite celor care desfasurau activitati in domeniul agricol. In urma intrarii in faliment a bancii era normal ca Ministerul Agriculturii sa vina la masa credala si sa-si ceara banii inapoi", a declarat pentru Ziarul Financiar, Arin Stanescu, avocat in cadrul societatii Reconversie si Valorificare Active, societatea care se ocupa de lichidarea bancii.

Potrivit unui raport al lichidatorului, pana in prezent, acesta a repartizat (practic a dat inapoi celor care au pierdut de pe urma intrarii in faliment a bancii) aproape 500 miliarde de lei dintr-un total de 2.373 miliarde de lei.

"Desi am distribuit pana acum peste 20% din valoarea totala a creantelor stranse pe numele BIR, totusi recuperarea merge destul de greu. Mai avem destul de recuperat", mai spune Arin Stanescu.

El a dat in acest sens si exemplu Bancii Albina unde procesul de lichidare si de repartizare a sumelor intre creditorii bancii se apropie de abia acum de sfarsit .

"La Albina, banca mult mai mica decat BIR, am inceput procesul de lichidare in mai 1999 si de abia acum ne apropiem de sfarsit. Lichidarea si mai exact recuperarea este in general un proces destul de greoi", mai spune oficialul Reconversie si Valorificare Active.

La masa credala in cazul BIR s-au inscris potrivit lui Stanescu, 1.168 persoane fizice si juridice care au reclamat creante in valoarea totala de 2.373,7 miliarde de lei, principalii creditori fiind Fondul de Garantare a Depozitelor cu o creanta de 1.877,3 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii - 422,3 miliarde de lei si Ministerul Finantelor cu 4,7 miliarde de lei.

La BIR, de-a lungul timpului au avut conturi deschise si Loteria Nationala, Federatia Romana de Fotbal, SNCFR si Patriarhia Romana.

Banca Internationala a Religiilor a fost declarata in stare de faliment anul trecut in mai, fiind cea de-a treia banca dupa Banca Albina si Bankcoop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO