Prima pagina

Lucinschi cedeaza in favoarea Parlamentului

28.07.2000, 00:00 7



Presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a promulgat ieri legea cu privire la instituirea regimului parlamentar de guvernare. Legea va fi publicata vineri in Monitorul Oficial si va intra in vigoare imediat, ceea ce inseamna ca la toamna nu se vor mai desfasura alegeri prezidentiale, iar seful statului va fi ales de Parlament cu voturile a trei cincimi din deputati.

Presedintele isi va pastra dreptul la initiativa legislativa, dreptul de a negocia si de a semna acorduri internationale, precum si de a acredita diplomatii. aeful statului va fi cel care va desemna premierul, dupa ce programul de activitate al acestuia va fi validat de Parlament. Presedintele va ramane comandant suprem al armatei.

Odata cu instituirea regimului parlamentar de guvernare, seful statului a fost lipsit de dreptul de a se implica in problemele guvernului. Presedintele nu va mai putea numi doi judecatori ai Curtii Constitutionale si nu va mai putea initia revizuirea Constitutiei prin acte legislative sau prin referendum.

Desi a promulgat legea, Lucinschi insista asupra desfasurarii unui referendum constitutional, in cadrul caruia populatia sa aleaga forma de guvernamant. Deputatii afirma ca discutiile despre initierea unui plebiscit vor fi reluate abia in martie, la sase luni dupa ce presedintele Petru Lucinschi a depus initiativa legislativa. Pana atunci insa Parlamentul va alege un nou sef de stat si nu este exclus ca acesta sa nu mai insiste asupra referendumului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO