Prima pagina

Linklaters: Inchidem biroul de avocatura de la Bucuresti, dar vom mentine operatiunile

04.06.2008, 20:16 49

Casa de avocatura britanica Linklaters, numarul doi in lume pe piata de profil, va inchide de la 1 noiembrie biroul din Bucuresti, impreuna cu cele din Budapesta, Bratislava si Praga, dar va incerca realizarea unei noi structuri prin care sa acopere cele patru piete.
Patru dintre partenerii firmei londoneze care activeaza in regiune vor fi "detasati" pentru formarea unei firme regionale independente, care va continua sa colaboreze cu Linklaters printr-o asociere de tip "best friends".
Cele patru birouri insumeaza in prezent 125 de avocati, dintre care 25 in Romania, decizia inchiderii operatiunilor fiind luata ca urmare a schimbarii strategiei globale, care prevede concentrarea in special asupra pietelor de mari dimensiuni, precum Rusia sau Turcia, fara o prezenta directa cu un birou.
Miscarea Linklaters este impotriva tendintei de pe piata locala, tinand cont ca White & Case a deschis anul trecut un birou propriu in Romania, in timp ce Allen & Overy, un alt gigant al pietei avocaturii, a incheiat saptamana trecuta o asociere cu firma locala RTPR, prin care va face afaceri aici.
"Pe termen scurt, va trebui sa muncim mult pentru a ne convinge clientii ca nu multe lucruri se schimba. Vom ramane acelasi grup de oameni, care va continua sa colaboreze cu Linklaters, atat in traininguri si in dezvoltare, cat si ca schimb de experienta intre avocati", a declarat pentru ZF Daniel Torsher, managing partner al biroului Linklaters din Slovacia, prezent de 9 ani in Linklaters, dintre care ultimii trei ani din pozitia de equity partner.
El va parasi Linklaters pentru a se alatura noii firme care va activa si pe piata romaneasca, cum de altfel va face si Jason Mogg, managing partnerul pentru Europa Centrala si de Est, care va ocupa pozitia de managing partner al firmei regionale independente. Din parteneriatul noii firme va face parte si Marian Dinu, care ocupa in prezent pozitia de counsel in cadrul biroului de la Bucuresti.
"In cadrul Linklaters am avut de-a lungul timpului avocati locali care puteau ocupa pozitii de parteneri, dar numarul limitat de locuri le-a blocat accesul. Din pozitia de firma regionala vom pune accent pe promovarea oamenilor si ne propunem sa extindem numarul partenerilor, care la inceput vor fi de aproximativ zece", spune Torsher.
Linklaters este una dintre primele firme de avocatura straine care a deschis un birou in Romania, in 2000, si pentru mai multi ani a avut o prezenta puternica in piata, fiind implicata in cele mai importante privatizari locale, precum BRD, Petrom, Sidex sau Distrigaz.
In ultimii ani prezenta birolului local in piata s-a redus, pe fondul pierderii unui numar semnificativ de avocati, care au ales formarea unor firme noi, precum Bulboaca & Asociatii, Badea, care s-a asociat cu Clifford Chance sau RTPR.

Unii ies de pe piata, altii intra

Un alt gigant al avocaturii britanice, Allen & Overy, a decis sa-si intensifice activitatea pe piata locala, prin asocierea cu RTPR. "Daca n-ar fi fost decizia luata recent de Linklaters, as fi spus ca firmele internationale cu siguranta sunt interesate sa intre pe piata locala. La cererea clientilor din intreaga lume cu activitate in Romania, am realizat ca este necesar sa avem prezenta locala. Valurile privatizarilor, al pietei imobiliare, impactul aderarii la Uniunea Europeana au fost indicatori pozitivi ca putem avea o prezenta puternica, pe termen lung, in Romania", a declarat Hugh Owen, partener in cadrul biroului Allen & Overy din Bratislava.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO