Prima pagina

Iskandarani se relanseaza in afacerile cu tutun si apa plata

29.08.2001, 00:00 49



Controversatul om de afaceri romano-sirian Zaher Iskandarani, supranumit ''printul Banatului'' a fost arestat in 5 octombrie 1995. Cu putin timp inaintea de retinerea sa a cumparat un teren in comuna timiseana Sacalaz, pe care preconiza construirea unei fabrici de tigari.

Constructia si utilarea acesteia s-au produs in perioada in care proprietarul era in inchisoare, condamnat printre altele pentru falsificarea unor facturi prin care platea chiar utilajele pentru Sacalaz. In decembrie anul trecut, dupa cinci ani de detentie, Iskandarani a fost pus in libertate.

La ora actuala fabrica de tigarete de la Sacalaz este in teste si, dupa toate probabilitatile activitatea de productie va incepe luna viitoare. Materia prima va fi adusa din Statele Unite ale Americii, capacitatea de productie a fabricii fiind de 80.000 de baxuri pe zi. Din contrabandist de tigari, Iskandarani ar putea ajunge, in scurt timp, cel mai semnificativ platitor de impozite din judetul Timis. Cel putin teoretic.



''Izvorul lui Damocles'' pentru armata siriana

Pe langa afacerea cu tigaretele, Iskandarani mai este proprietarul unei fabrici de imbuteliere a apei plate, sursa fiind izvorul ''lui Damocles'', situat in statiunea balneoclimaterica Baile Herculane. Productia fabricii de apa plata este rezervata exclusiv exportului, butoiasele de zece sau douazeci de litri avand ca destinatari pe militarii armatei Republicii Arabe Siriene, potrivit unor surse apropiate afacerii.

Zaher Iskandarani a fost inculpat de mai multe ori pentru o lunga lista de infractiuni. In unele a fost achitat, dar in altele a fost condamnat. El a fost judecat de instantele din Timisoara si Brasov sub acuzatiile de fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala, contrabanda cu tigari si cafea.



Procese si condamnari

In decembrie 1999, omul de afaceri timisorean a fost condamnat in dosarul Rama International, printr-o sentinta definitiva, pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, la cinci ani de inchisoare, pedeapsa din care a executat numai jumatate, pentru ca a beneficiat de gratiere partiala.

La acel moment instanta a ajuns la concluzia ca Zaher a falsificat facturile utilajelor importate din Elvetia si destinate fabricii de tigarete de la Sacalaz. Intr-una dintre facturi se adaugase cifra 1 in fata sumei inscrise, iar la cealalta i se stersese cifra 1 din fata sumei inscrise, din care se facuse un ''2''.

Astfel, din tara au fost scosi ilegal un milion de marci germane si un milion de franci elevetieni. Banii au fost transferati in contul societatii Riam (a lui Maher Iskandarani, fratele lui Zaher , la Deutsche Bank in Germania.

In martie 1999 s-a decis ca Iskandarani sa fie deferit Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, pentru a fi judecat pentru coruperea unui politist care l-a ajutat sa comunice din arest, prin biletele, cu familia si prietenii.

El a fost trimis in judecata pentru instigare la calcare de consemn si la dare de mita , sergentul major (rez) Danut Flavius Danculescu (27 de ani), pentru calcare de consemn si luare de mita, iar sirianul Mustafa Nawar Sadi (37 de ani), patron al societatii Musa SRL Timisoara, pentru complicitate la calcare de consemn si dare de mita.

Danculescu a recunoscut ca in perioada noiembrie 1998-ianuarie 1999 a primit 150 de mii de lei de la omului de afaceri sirian si 3.000 de marci germane de la prietenii acestuia pentru ca i-a ajutat sa colaboreze de noua ori.



Iskandarani se relanseaza
Sirianul Zaher Iskandarani a venit sa studieze in Romania in anii '80. Pe vremea cand era student al Facultatii de Constructii din Timisoara, in 1981, Militia i-a organizat un flagrant, confiscandu-i un kilogram de aur si suma de 300.000 de lei.

Dupa o condamnare de trei ani, Iskandarani a disparut din Romania si a revenit dupa evenimentele din decembrie 1989. Este detinatorul unui certificat de revolutionar. Beneficiind de inlesnirile de "luptator" si de cetatenia romana, obtinuta in 1992, s-a lansat in afaceri.

Reteaua comerciala a lui Zaher Iskandarani, demarata - potrivit legendei locale - cu un capital de o suta de milioane de lei, a atins, intr-un timp record, performante greu de imaginat. La vremea respectiva, in numai 11 luni, firmele care gravitau in jurul sirianului - "Saruta si ucide", "Vulpea insangerata", "Baronul Negru" etc - au introdus in Romania peste 200 de transporturi de tigari si cafea, pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe. La sfarsitul anului 1995, "Printul Banatului" a fost arestat si acuzat de o serie intreaga de incalcari ale Codului Penal.

Se pare ca, la acel moment proiectul fabricii de la Sacalaz ar fi schimbat datele problemei in randul "importatorilor" de tigari, o zona pe care Zaher o disputa cu fratii Ellie si Mike Nassar, disputa care s-a transformat intr-un adevarat razboi intre cele doua filiere. Aceasta este, desigur, tot o legenda locala, pentru ca nimeni nu vorbeste "la lumina" despre astfel de afaceri.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO