Prima pagina

Investitorii se calca pe picioare sa cumpere actiuni din Est

Investitorii se calca pe picioare sa cumpere actiuni din Est
12.02.2004, 00:00 17



Marii investitori internationali au inceput sa se "se calce pe picioare" pentru a reusi sa cumpere la timp active din tarile ce se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana. Cea mai buna dovada in acest sens este faptul ca toate marile burse din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, cresc sustinut de la inceputul acestui an, atingand saptamana aceasta maxime istorice.



Bursa de la Bucuresti a inregistrat deja din ianuarie o crestere de 16%, cea de la Varsovia - una de 12%, Praga este aproape cu un randament de 11,6%. Bursa din Budapesta este cu 6% mai sus comparativ cu inceputul anului, procentul fiind aproape similar si in cazul Rusiei.



Cresterile din cele cateva saptamani sunt deja mult superioare randamentelor pe un an aduse de depozitele bancare sau titluri de stat in oricare din tarile mentionate.



"Pietele emergente au redevenit o optiune atractiva de investitii in ultimii doi ani: riscul nu mai este atat de mare iar oportunitatile de castig, ridicate. Administratorii de fonduri de investitii au inceput sa realoce din ce in ce mai mult capital catre aceste piete, in special ale tarilor din valul intai si doi de aderare la Uniunea Europeana. Accederea in UE este considerata deja o stampila "de buna purtare" si toate tarile din cele doua valuri vor beneficia de pe urma ei. Cresterea burselor este o urmare fireasca", afirma Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.



Cresterea sustinuta a pietelor de actiuni din Europa Centrala si de Est in acest an vine dupa un 2003 care a adus deja satisfactii importante investitorilor. Nici una din bursele Poloniei, Cehiei, Romaniei, Rusiei sau Ungariei nu a adus anul trecut un randament mai mic de 30%.



Considerata normala in tari cu grad mai ridicat de emergenta, precum Romania sau Rusia, cresterea burselor din tarile valului intai de aderare este usor defazata, in viziunea analistilor.



"Cresterea burselor din tarile care intra anul acesta in UE este oarecum surprinzatoare. Normal, preturile actiunile ar trebui sa cuprinda deja premiumul adus de accederea la UE. Pietele din Europa Centrala si de Est, chiar si cele din primul val de aderare, sunt vazute insa in continuare de investitori ca avand un potential mare de crestere", spune Adriana Marin, seful departamentului de analiza al BRD Securities - Group Societe Generale, una din cele mai importante societati de brokeraj din Romania.



Bursa romaneasca a crescut puternic in ultimii doi ani, cand semnalele privind includerea Romaniei in valul doi de aderare devenisera din ce in ce mai clare. Astfel, din ce in ce mai multe fonduri de investitii straine au cumparat puternic actiuni ale unor companii reprezentative de la Bursa, precum Petrom, BRD, Banca Transilvania, Societatile de Investitii Financiare sau producatori de medicamente.



Astfel, Bursa de Valori Bucuresti s-a dublat in 2002, a crescut cu 36,7% in 2003 iar anul acesta a oferit deja un randament de 17%.



Bursa romaneasca a mai reusit insa performante identice in perioada 1996 - 1998, dupa care s-a prabusit datorita iesirii investitorilor straini de pe pietele emergente.



Sergiu Oprescu estimeaza insa ca o repetare a evolutiei din perioada 1996 - 2000 nu va avea loc. "Cred ca singurul lucru care ar putea opri cresterea Bursei de Valori este lipsa masei critice. Nu avem destule companii mari si lichide listate, ceea ce face ca numarul oportunitatilor interesante pentru investitori sa fie foarte mic".
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO