Prima pagina

Investitorii au cerut facilitati pentu proiecte de 400 mil. dolari

18.12.2001, 00:00 29



Ministerul Dezvoltarii si Prognozei a primit pana la inceputul lunii decembrie 58 de solicitari din partea investitorilor romani si straini pentru a beneficia de legea care prevede facilitati pentru investitiile semnificative, de peste un milion de dolari - Legea 332/2001, care se ridica la peste 400 milioane de dolari, a spus pentru Ziarul Financiar seful Departamentului pentru Relatia cu Investitorii Straini, Constantin Dumitru.

In primele zece luni, valoarea investitiilor inscrise in capitalul social al societatilor se ridica la 800 milione de dolari, autoritatile estimand ca, pana la sfarsitul anului, aceasta va ajunge la un miliard de dolari.

Investitorii straini ar putea incepe sa aiba un interes mai mare pentru Romania in 2003, dupa ce anul viitor va incepe spargea monopolurilor in domeniul utilitatilor publice, in special im domeniul energiei, apreciaza Dumitru.

"Investitorii vor fi mai interesati cand Romania va avea o economie concurentiala reala, cand statul va fi mai putin implicat in economie. Anul viitor, peste jumatate din productia de energie se va realiza pe baze concurentiale, primele termocentrale fiind deja scoase la vanzare", a afirmat Dumitru.

Guvernul s-a angajat sa vanda anul viitor cele doua companii de distributie a gazelor si doua din cele opt companii de distributie a electricitatii.

El a adaugat ca departamentul pe care il conduce a primit solicitari pentru facilitati suplimentare pentru investitii care depasesc 10 milioane de dolari de la firma cipriota Kronospan, pentru o investitie noua - greenfield - in domeniul prelucrarii lemnului, de la firma britanica Pilkington in productia de geam "float", de la firmele italiene Cartiera di Pisa si Fergat SpA, care sunt partenere ale unor societati romanesti - Comceh SA si Roti Auto SA, care au activitati in domeniul industriei de prelucrare a celulozei si hartiei si, respectiv, al industriei constructoare de masini.

Tot investitii de peste zece milioane si-au anuntat intentia sa faca si firma Erdemir din Turcia, prin achizitia laminorului de banda electrotehnica de la Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste, compania spaniola ACE Automobile Group in industria pentru componente auto, iar in activitati comerciale, prin cosntructia de hypermagazine, firma Selgros din Germania.

Pricipalele nemultumiri ale investitorilor pornesc de la instabilitatea legislativa, de la coruptia existenta si modul in care functioneaza sistemul birocratic, de la existenata unei puternice economii subterane, care determina adancirea evaziunii fiscale, de la absenta sau efectul nesemnificativ al facilitatilor oferite investitorilor, de la sistemul defectuos de colectare a taxelor si a impozitelor, de la abuzurile autoritatilor locale, de la statul juridic incert al multor imobile si terenuri.

"Reactia investitorilor straini va fi determinata si de efectele asupra legislatiei pe care le avea acordul incheiat cu Fondul Monetar International (FMI); modificarile aduse legilor vor crea un climat mai mult sau mai putin prietenos pentru oamenii de afaceri romani si straini. Acestia vor sanctiona in mod cert orice masura care va fi in defavoarea afacerilor lor", a apreciat Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO