Prima pagina

Intarirea leului in noiembrie a salvat tinta de inflatie

13.12.2004, 00:00 13



Aprecierea spectaculoasa a leului in cursul lunii noiembrie s-a reflectat rapid in scaderi de preturi, inflatia situandu-se cu mult sub asteptarile analistilor: 0,6%, adica la jumatate fata de varful de 1,2% inregistrat in octombrie.



De unde provine aceasta ajustare a inflatiei? Dupa cum arata cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS), salvarea a venit din sectorul serviciilor, care au consemnat o scadere medie a tarifelor cu 0,7%, antrenata mai ales de diminuarea cu 3,9% a preturilor practicate de operatorii de telefonie.



Cum RomTelecom isi factureaza serviciile in euro, iar Orange si Mobifon in dolari americani, intarirea evidenta a monedei nationale s-a reflectat in ajustari ale tarifelor exprimate in lei. De asemenea, au suferit corectii medii de 3,1% preturile in lei practicate de companiile aeriene, care folosesc tot valuta pentru stabilirea costului unei calatorii.



Si astfel, atat BNR cat si piata se pot bucura de acest prim efect al schimbarii de politica valutara, care permite o mai mare apreciere a leului.



Inflatia scazuta din luna noiembrie a intrecut chiar si asteptarile guvernatorului Mugur Isarescu. Acesta afirma vineri, inainte de publicarea datelor INS, ca BNR estimase o crestere a preturilor de consum cu 0,7-0,8% in noiembrie.



Cu valoarea de 0,6% pe noiembrie, banca centrala isi vede ca si atinsa tinta de inflatie pe intreg anul, stabilita la 9%, in conditiile in care chiar si o rata de 1% in decembrie nu ar ridica inflatia anuala mai sus de 9,6%. Temerile privind aparitia unor presiuni inflationiste de final de an, inclusiv din cauza pretului petrolului, au facut ca autoritatile sa afirme in ultimele luni ca obiectivul de inflatie pentru 2004 este indeplinit si daca indicele preturilor de consum se plaseaza sub 10%.



Numai ca leul s-a intarit intre timp si pretul petrolului a dat inapoi. Iar guvernatorul BNR poate estima acum ca rata inflatiei va cobori spre un nivel de 9,4%la sfarsitul lunii decembrie, fata de 14,1% in decembrie 2003.



Iar aceasta evolutie poate arata cat de sensibila este piata romaneasca la evolutia cursului de schimb al leului. Efectul de ajustare a preturilor legate de valute este insa mai degraba unul pe termen scurt. Pana acum, certitudinea era ca deprecierea constanta a leului alimenteaza inflatia, din cauza ca majoritatea preturilor erau aliniate periodic la noile cotatii. Nu este insa la fel de sigur ca mecanismul functioneaza si invers, adica scaderea cursului valutelor sa antreneze si scaderi consistente ale preturilor.



Prin aprecierea leului, BNR atenueaza insa presiunile inflationiste provocate de majorarile de tarife la utilitati angajate fata de FMI pentru 1 ianuarie 2005. Astfel, pretul gazelor naturale urmeaza sa creasca de la 60$/1.000 mc la 85$/1.000 mc, socul putand fi diminuat avand in vedere ca dolarul a slabit cu peste 11% in ultimele doua luni.  razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO