Prima pagina

INS: Salariul mediu net a urcat in martie cu 17,7% fata de perioada similara din 2007

07.05.2008, 10:11 17

Castigul salarial mediu nominal net realizat in luna martie a fost de 1.192 lei, in urcare cu 17,7% comparativ cu perioada similara din 2007 si cu 5,1% fata de luna februarie, potrivit Institutului Național de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, respectiv 3.595 lei, iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, de 674 lei.

Pe locul doi in topul celor mai mari salarii nete s-au situat angajatii din sectorul transporturilor aeriene, cu 2.802 lei, valoarea fiind insa in scadere cu 0,4% comparativ cu luna februarie.

Acestia au fost urmati de salariatii cu activitati de fabricare a tutunului, cu 2.345 lei, insa si in acest caz castigurile au fost inferioare celor din luna februarie, cu 6,9%.

Datele INS arata ca salarial mediu nominal brut s-a majorat cu 5,2% fata de luna februarie, la 1.623 lei.

Comparativ cu februarie, cresterile salariului mediu net au fost generate, in principal, de acordarea de prime si stimulente, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.

In domeniul intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii, au fost inregistrate valori ale salariilor cu 23% peste media pe economia nationala.

Depasiri cuprinse intre 9% si 14% au fost consemnate in domenii precum fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, activitati anexe si auxiliare de transport si activitati ale agentiilor de turism si fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO