Prima pagina

Indienii si-au cumparat grijile noastre

26.07.2001, 00:00 14



De la "Nu ne vindem tara", eticheta lipita ani de zile pe guvernarile PDSR si pana la "expresia dorintei de privatizare", partidul condus astazi de Adrian Nastase a facut un drum mai lung decat multi il credeau cu putinta.

"Sa nu ne mai acuze altii ca suntem impotriva privatizarii si a reformei" - sunt cuvintele cu care premierul si-a inceput discursul imediat dupa semnarea contractului de privatizare a SIDEX Galati.

Ceremonia a venit dupa cateva luni de negocieri intre echipele tehnice, in care s-au pus la punct toate detaliile - care merg pana la limita noxelor din jurul combinatului.

In cele din urma, documentele au fost semnate ieri de Lakhsmi N. Mittal, presedintele si directorul general al grupului siderurgic anglo-indian LNM Group, si ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu.

S-a pus astfel punct unei perioade de zece ani in care Sidex a acumulat pierderi de 900 de milioane de dolari si a fost tinta unei politici simpatizate la unison de fortele politice rotite la guvernare in ultimii ani: devalizarea.

Evoluand pe o piata din ce in ce mai ostila in ultimii ani - pretul otelului se afla in prezent la unul din minimele istorice - dar si "beneficiind" de o administrare confuza si duplicitara cu "capusele", Sidex a ajuns in prezent sa genereze 80% din pierderile inregistrate de companiile romanesti.

In aceste conditii, ce se poate spune despre un pret de vanzare de 10 centi/actiune, adica 52-54 milioane de dolari pentru tot combinatul ?

"Istoria nu ne va judeca in functie de pret ci de modul in care va arata compania (Sidex - n.r.) in viitor", a declarat cu ocazia semnarii contractului de privatizare ministrul Musetescu.

Pretul precis al tranzactiei nu este deocamdata cunoscut pentru ca nu se cunoaste numarul de actiuni pe care il va detine Autoritatea pentru Privatizare - APAPS dupa ce va avea loc conversia datoriilor in actiuni.

"Am apreciat ca APAPS va ajunge, in final, la o detinere de peste 90%, care va fi vanduta catre LNM", a precizat Musetescu.

In afara de suma platita pe actiuni, LNM s-a angajat prin contract sa investeasca "cel putin" 351,1 milioane de dolari in urmatorii zece ani, sa angajeze capital de lucru de 100 de milioane de dolari si sa nu faca disponibilizarii colective pe o perioada de cinci ani.



LNM: Nu o sa va dezamagim

Principalele masuri anuntate de presedintele LNM Group pentru restructurarea combinatului sunt imbunatatirea structurii productiei, a tehnicilor de management si a strategiei de marketing.

"Nu o sa va dezamagim. O sa facem din Sidex un producator de otel de clasa mondiala", a declarat presedintele LNM, Lakshmi N. Mittal.

Sidex este a doua societate comerciala a Romaniei din punct de vedere al numarului de angajati, dupa Petrom, participa in proportie de 5% la formarea Produsului Intern Brut iar exporturile sale ocupa o cota de 2% din piata mondiala de tabla.

Prin achizitia Sidex, grupul LNM, in prezent al patrulea producator mondial de otel, va ajunge pe locul doi in top si isi va intari pozitia de piata produselor siderurgice plate in Europa.

LNM dispune, datorita plasamentului capacitatilor de productie, de o retea vasta de distributie, pe care o va utiliza si pentru Sidex.

In aceste conditii, companiile de comert care au detinut pana in prezent monopulul desfaceri si aprovizionarii Sidex (Sidex International, Metalexportimport, Metanef, etc.) vor pierde contractele cu Sidex.

"Vom face afaceri cu aceste companii de comert numai in masura in care acestea vor fi oneste", a precizat Mittal.

"De acum incolo, Sidex va fi in proprietate privata si va avea o echipa de management desemnata de actionarul majoritar. In aceste conditii, cred ca nu se mai pune problema unei activitati care sa nu se ghideze pe principii economice", a completat Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii.

Sidex va produce anul acesta 4,5 milioane de tone de otel. In prezent, aceiasi cantitate este obtinuta cu aproximativ de trei ori mai putin angajati decat cei 27.000 pe care il are combinatul galatean.

In conditiile in care de pe urma Sidex "traiesc o treime din familiile Galatiului", problema sociala a fost considerata una dintre cel mai sensibile teme de negociere ale contractului.

"Pe langa faptul ca nu vom concedia pe nimeni in urmatorii cinci ani, avem in plan angajarea a 300 de ingineri romani pe an", a declarat presedintele LNM.



Modelul Karmet cu aplicatie mioritica

LNM detine in prezent un combinat siderurgic (Karmet), amplasat in Kazakstan, a carei situatie era similara cu cea a Sidex in momentul privatizarii.

LNM a cumparat, cu angajamente aproape identice ca idee, combinatul "la pachet" cu o mina de carbuni si cu mai multe subsidiare furnizoare de utilitati (curent electric, apa, etc.).

Privatizarea Sidex va aduce punerea in practica, de catre LNM, a unei strategii asemanatoare.

"LNM si-a manifestat dorinta de a cumpara Cord Buzau si intentia de a analiza posibilitatea depunerii unei oferte pentru laminorul de cale ferata de la Siderca - Calarasi", a anuntat ieri Ovidiu Musetescu.

Cord Buzau are ca obiect de activitate fabricarea plaselor din otel pentru anvelope. Achizitionarea Siderca este o intentie mai veche a presedintelui LNM, care nu a fost pusa in practica datorita situatiei incerte din ultimii ani a combinatului din Calarasi

Siderca se afla in prezent in stare de nefunctionare si a trecut in ultimiii ani prin mai multe tentative de lichidare si vindere a sa pe bucati.

Alta achizitie posibila a grupului indian ar putea o termocentrala aflata in vecinatatea Sidex, care sa asigure furnizarea unei parti importante din energia necesara Sidex.



Sidex a inregistrat in primele sase luni ale acestui an, conform unui document furnizat de APAPS, pierderi in valoare de 3.609,21 miliarde de lei, mai mari cu 46% in comparatie cu aceiasi perioada a anului trecut.

Volumul platilor restante se si al penalitatilor era la jumatatea anului in valoare de 28.392,4 miliarde de lei, in crestere cu 16%.

In ciuda situatiei financiare proaste, goana marilor producatori de otel dupa capacitati de productie in scopul intaririi pozitiei de lideri, a facut din privatizarea Sidex un ci mp de lupta la nivel politic si al declaratiilor intre principalii pretendenti: LNM si Usinor - Franta.

Usinor este in prezent, datorita unei fuziuni in trei cu Arbed - Luxembourg si Aceralia - Spania, liderul pietei mondiale a otelului si principalul concurent al LNM. Francezii au incercat sa impiedice vanzarea combinatului catre LNM dar lipsa unui oferte ferme din partea lor a dat castig de cauza grupului indian.

De la data semnarii contractului si pana la finalizarea tranzactiei vor trebui sa mai treaca inca 100 de zile.

Pe langa cele aproximativ 55 de milioane de dolari pentru actiuni, LNM s-a angajat sa investeasca cel putin 351,1 milioane dolari pe o perioada de zece ani, din care cel putin 275 milioane dolari pentru programul de investitii tehnologice si cel putin 76,1 milioane dolari pentru programele de mediu. LNM va trebui sa asigure investitii din surse proprii in valoare de 175 milioane de dolari.

Investitiile vor consta in echipamente noi si moderne, care vor sustine prevederile planului de afaceri prezentat de LNM, prin care grupul estimeaza o crestere a productiei combinatului cu 40% in urmatorii cinci ani.

In ceea ce priveste capitalul de lucru, LNM a garantat ca va pune la dispozitie 60 de milioane de dolari la data finalizarii tranzactiei si 40 de milioane de dolari in termen de 9 luni de la data platii avansului, fara a angaja costuri financiare din partea Sidex.

Plata avansului, in suma de 25 de milioane de dolari, trebuie facuta in termen de trei zile lucratoare de la data finalizarii, in timp ce diferenta de pret va putea fi achitata la expirarea unui termen de 15 luni de la data finalizarii.

In acest termen, LNM datoreaza Autoritatii pentru Privatizare o dobanda anuala egala cu dobanda LIBOR plus o marja de 0,5 puncte procentuale aplicate la diferenta de pret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO