Prima pagina

Indicatorii economici in scadere sperie investitorii de pe piata financiara romaneasca

18.12.2007, 12:56 24

Deteriorarea indicatorilor macroeconomici, precum deficitul de cont curent, inflatia si inrautatirea perspectivei ratingului de tara, a condus, in ultimele luni, la diminuarea interesului investitorilor fata de piata financiara romaneasca, potrivit lui Marcus Svedberg, economist sef al East Capital, citat de Mediafax.

"Declinul indicatorilor macroeconomici fundamentali a condus la scaderea apetitului investitorilor fata de piata financiara romaneasca. Volumul mediu tranzactionat in noiembrie a fost de 14,2 milioane de euro, fata de 22,8 milioane de euro in luna iulie", a declarat, Svedberg, intr-un comunicat.

Economistul sef al East Capital atrage atentia asupra inflatiei din toate statele din regiune.

Cresterea preturilor din regiune este determinata, in principal, de crestera preturilor la alimente si energie, economistii apreciind ca acestea sunt niste socuri temporare.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele zece luni, un deficit de 13,34 miliarde euro, in crestere cu 71,7% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului trecut, reprezentand 11,3% din PIB-ul estimat pentru 2007, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 14,03 miliarde euro, mai mare cu 61,8% fata de de ianuarie-octombrie 2006.

Preturile de consum din Romania au urcat cu 0,93% in luna noiembrie, astfel ca inflatia anuala s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind inregistrate de sectorul serviciilor.

Comparativ cu decembrie 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anuntata de Banca Nationala a Romaniei pentru intreg anul.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est europene de capital, cu active nete de peste 5,1 miliarde euro.

East Capital administreaza doua fonduri de investitii care vizeaza si Romania, respectiv East Capital Balkan Fund si East Capital Eastern European Fund.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO