Prima pagina

In timp ce NATO analizeaza incetarea focului luptele reizbucnesc langa Tetovo

21.08.2001, 00:00 22



Noi lupte violente au izbucnit in nordul Macedoniei, in timp ce militarii NATO analizeaza respectarea incetarii focului si in zona a sosit comandantul fortelor Aliantei din Europa, generalul Joseph Ralston.

Politia macedoneana a anuntat ca rebelii albanezi au deschis focul cu arme usoare si cu mortiere asupra pozitiilor armatei de langa satul Poroj, in apropiere de Tetovo, relateaza CNN.

"Fortele noastre au fost atacate, asa ca au primit ordinul de a riposta. Situatia este destul de grava", a declarat un purtator de cuvant al politiei locale. La randul sau, un comandant al rebelilor a spus ca luptele sunt "foarte intense".

Noile ciocniri au izbucnit chiar cand in fosta republica iugoslava a sosit generalul Ralston, care participa la evaluarea situatiei in domeniul securitatii, pentru a decide daca exista masuri de securitate care sa permita sosirea celor 3.500 de militari ai NATO care vor colecta armele depuse de rebeli.

Duminica, liderul gherilelor albaneze ce opereaza in nordul Macedoniei, Ali Ahmeti, a aparut in public, invitand mai multi reporteri la ascunzatoarea sa din munti pentru a repeta faptul ca luptatorii sai vor depune armele si vor respecta acordul de pace incheiat saptamana trecuta.

Imbracat intr-o uniforma militara de camuflaj si inconjurat de rebeli inarmati, Ahmeti, liderul aripii politice a UCK, a declarat ca a venit vremea pacii.

"Vom preda toate armele pentru ca nu mai avem nevoie de ele", a spus liderul albanez, adaugand ca a initiat deja contacte cu echipa NATO sosita in Macedonia la sfarsitul saptamanii trecute.

Militarii din Marea Britanie, Canada, Grecia si Cehia au sosit in numar mare duminica la Skopje, completand forta initiala de 400 de oameni care va evalua situatia de pe teren inaintea sosirii colegilor lor.

In timp ce Ahmeti facea declaratii in fata jurnalistilor, ministrul macedonean de interne Liube Boskovski a cerut aducerea acestuia in fata justitiei pentru crimele comise.

"Am fost socat de aroganta criminalului militar Ali Ahmeti care considera ca politica este doar un mijloc de a desfasura un razboi prin alte metode", a adaugat Boskovski.

Autoritatile macedonene au emis pe 26 iulie un mandat de arestare international pe numele a 11 lideri ai UCK, printre care si Ahmeti, pentru crime impotriva umanitatii.

"Nu pot sa cred ca banditul Ali Ahmeti, care s-a prezentat in fata presei internationale, a afirmat ca nu este multumit deoarece lipsesc ziaristii macedoneni. El trebuie sa raspunda in fata opiniei publice pentru numarul mare de macedoneni ucisi de UCK", a mai spus Boskovski.

NATO a subliniat ca nu intentioneaza sa actioneze ca forta de mentinere a pacii intre cele doua parti aflate in conflict si ca se va limita la colectarea armelor depuse de rebeli in timpul celor 30 de zile ale misiunii sale in Macedonia.

In timp ce rebelii saluta prezenta militarilor Aliantei, macedonenii considera ca NATO nu a reusit sa puna capat aprovizionarii cu armament si luptatori albanezi din Kosovo catre nordul Macedoniei.

Duminica, zeci de civili au blocat pentru a doua zi strada principala din orasul de granita Stenkovat, impiedicand trecerea fortelor NATO catre si dinspre Kosovo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO