Prima pagina

Impozitul pe dividende va fi unificat la 10% atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti

25.06.2008, 11:19 24

Impozitul pe dividende va fi unificat, de la 1 ianuarie 2009, la 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, conform unei hotarari de urgenta a Guvernului, prin care se modifica Codul Fiscal.

Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepea, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state din Spatiul Economic European sau Asociatia Europeana a Liberului Schimb.

In domeniul impozitului pe profit, Executivul a decis majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la cinci la sapte ani pentru pierderea fiscala realizata incepand cu anul 2009. "Guvernul a luat aceasta masura avand in vedere ca exista domenii de activitate in care infiintarea si dezvoltarea unei afaceri necesita o perioada mai lunga de timp pana la inregistrarea veniturilor din exploatare", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Comisia Europeana a transmis Romaniei, in luna mai, o scrisoare de somare, reprezentand prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii fata de cele achitate de actionarii rezidenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO