Impozitul pe dividende va fi unificat la 10% atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti

Ziarul Financiar 25.06.2008
Impozitul pe dividende va fi unificat, de la 1 ianuarie 2009, la 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti, conform unei hotarari de urgenta a Guvernului, prin care se modifica Codul Fiscal.

Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepea, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state din Spatiul Economic European sau Asociatia Europeana a Liberului Schimb.

In domeniul impozitului pe profit, Executivul a decis majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la cinci la sapte ani pentru pierderea fiscala realizata incepand cu anul 2009. "Gu vernul a luat aceasta masura avand in vedere ca exista domenii de activitate in care infiintarea si dezvoltarea unei afaceri necesita o perioada mai lunga de timp pana la inregistrarea veniturilor din exploatare", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Comisia Europeana a transmis Romaniei, in luna mai, o scrisoare de somare, reprezentand prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii fata de cele achitate de actionarii rezidenti.