Prima pagina

Iliescu impune termene si conditionari la PSD

06.07.2004, 00:00 11

Presedintele Ion Iliescu a cerut ieri pe un ton ferm liderilor PSD, intr-o intalnire la Cotroceni, doua lucruri pe care partidul le-a ocolit la propria analiza a rezultatelor alegerilor.
In primul rand, Ion Iliescu a fost mai drastic decat conducerea PSD. El a cerut demisia din functia de vicepresedinte PSD a celor care au raspundere pentru rezultate slabe la alegerile locale. Adrian Nastase le ceruse sa renunte doar la functia de lider de filiala locala.
In al doilea rand, Ion Iliescu le-a cerut sa nu mai amane desemnarea candidatului la Presedintie si reforma interna a partidului. Pentru aceste lucruri seful statului a dat liderilor PSD termene clare, 16 iulie, si pare sa fi conditionat colaborarea sa de viitor cu partidul de guvernamant de indeplinirea lor.
Surse din PSD, citate de agentia Mediafax, afirma ca presedintele Iliescu a cerut raspicat ca pana la 16 iulie, cand va avea loc o noua intalnire la Cotroceni, PSD sa finalizeze reforma interna. Reformarea partidului de guvernamant ar implica, in opinia sefului statului, nu numai restrangerea forului de conducere - Delegatia Permanenta - ci si demisiile unora dintre vicepresedintii partidului. In ultimele zile zeci de lideri locali, intre care nume sonore precum Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebeciuc, Doru Ioan Taracila, au demisionat de la presedintia filialelor, asumandu-si in acest fel raspunderea pentru rezultatele slabe la alegeri. Presedintele Ion Iliescu considera insa, potrivit surselor citate, ca valul de demisii din fruntea filialelor nu este suficient si ca inclusiv vicepresedintii partidului ar trebui sa faca un pas inapoi. In discutie ar intra pe langa cei trei lideri - Popescu, Hrebenciuc si Taracila, care sunt si vicepresedinti ai partidului - si alti lideri de generatie mai noua in PSD precum Ioan Rus - candidat perdant la Cluj si, in acelasi timp, sef de filiala si vicepresedinte - Ilie Sarbu (desemnat de partid sa se ocupe de judetele Arad si Arges), sau din vechea garda, Serban Mihailescu (care are in grija judetele Teleorman si Sibiu). Regula presedintelui Iliescu de responsabilizare este mai drastica decat cea stabilita saptamana trecuta de stafful PSD. Partidul de guvernamant, sa ne amintim, cerea doar liderilor de filiala cu rezultate mai slabe decat cele din 2.000 sa-si depuna mandatul, desi obiectivul partidului nu era sa reediteze scorul electoral de acum patru ani. PSD isi propusese sa castige la alegerile locale orase importante precum Bucurestiul, Clujul, Brasovul, Constanta, Iasi, dar si alte orase resedinta de judet. Iar responsabilizarea era de asteptat sa se faca in raport cu aceste obiective.
PSD anuntase saptamana trecuta ca va decide asupra reformei interne in partid si a candidatului la Presedintie la Congresul din luna august. Ieri, presedintele Ion Iliescu a transmis staffului partidului de guvernamant sa se grabeasca. Surse din PSD, citate de Mediafax, afirma ca presedintele Iliescu a cerut partidului sa nu mai intarzie anuntarea prezidentiabilului intrucat s-ar repeta greseala facuta in ceea ce priveste nominalizarea lui Mircea Geoana la Primaria Capitalei. Ministrul de externe a fost desemnat candidat la Primaria Bucurestilor cu doar o luna inainte de inceperea campaniei electorale.
Adrian Nastase, presedintele PSD, va fi cel mai probabil cel care va reprezenta partidul in competitia electorala pentru Cotroceni insa, pe plan intern, el a ezitat sa dea vreun semnal ca ar dori sa candideze. A preferat mai degraba presa straina. In timpul summitului NATO de la Istanbul, de la inceputul acestei luni, Nastase a declarat intr-un interviu acordat Reuters ca probabil el va candida la Presedintie, dar in partid nu a fost luata nici o decizie in acest sens. Acest mesaj vine dupa ce cu doua luni in urma, tot in presa straina, Adrian Nastase sustinea ca evita sa-si anunte candidatura la Presedintie pentru a nu declansa in partid "lupte interne" pentru preluarea puterii.
Insa, dupa alegerile locale in presa a fost vehiculata ideea ca Adrian Nastase nu ar dori sa candideze iar PSD este in cautare de prezidentiabil pentru alegerile din toamna.
In acelasi timp, surse care au asistat la intalnire spun ca in cele doua ore de discutii in care a vorbit aproape numai presedintele Iliescu, acesta a mai cerut PSD sa schimbe mesajul si metodele de comunicare cu electoratul. In plus, in perspectiva alegerilor generale, seful statului a recomandat PSD sa traseze liniile directoare ale strategiei pentru alegerile prezidentiale si parlamentare iar, in plan guvernamental, sa fie luate masuri minimale pentru perioada preelectorala.
La scurt timp de la intalnirea cu presedintele Iliescu, lideri importanti ai PSD s-au intalnit intr-o sedinta la sediul partidului. Discutiile au continuat aseara intr-un cerc mult mai largit. Liderii filialelor judetene au fost convocati si ei la discutie, alaturi de stafful partidului.
Impotriva coruptiei, mai aproape de oameni
Acestea au fost alte doua mesaje transmise ieri de seful statului PSD. Purtatorul de cuvant al presedintelui, Corina Cretu, a declarat ca seful statului este de parere ca se impune o mai mare apropiere a partidului de guvernamant de oameni si de nevoile lor. De altfel, acest lucru a fost remarcat imediat dupa alegeri si de alti membri marcanti ai partidului, ii numesc aici pe Dan Ioan Popescu si Ioan Rus.
Cel de-al doilea mesaj transmis oficial PSD este legat de lupta impotriva coruptiei. Ion Iliescu considera ca PSD "are datoria morala de a da un exemplu de fermitate in lupta impotriva coruptiei si birocratiei". Potrivit Corinei Cretu, rezultatul alegerilor locale a fost "un avertisment in legatura cu suspiciunile legate de multiplicarea coruptiei si birocratiei", iar parerea presedintelui este ca PSD trebuie sa tina seama de acest lucru.
Presa de ieri a relatat ca ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti i-a inmanat presedintelui Ion Iliescu, la receptia de la ambasada SUA, o lista cu numele persoanelor suspectate de fapte de coruptie. Corina Cretu a spus ca "nu are cunostinta" de o asemenea lista dar se indoieste ca un ambasador ar face un asemenea gest.
Purtatorul de cuvant al presedintelui a mai spus ca Ion Iliescu nu si-a incalcat atributiile constitutionale discutand cu conducerea PSD despre rezultatul alegerilor. "Dansul nu impune, masurile nu se iau la Palatul Cotroceni, dar are dreptul, avand in vedere si istoria din ultimii 15 ani si legaturile afective fata de PSD, sa stea de vorba cu acesti oameni. Este obligatia lui sa o faca, nu da verdicte si nu da indicatii partidului", a argumentat Corina Cretu.
Ieri purtatorul de cuvant al presedintelui a anuntat ca Ion Iliescu se va intalni si cu celelalte partide politice pentru a analiza situatia politica, economica si sociala.
Iorgovan acuza vanatoarea de vrajitoare
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a declarat ieri ca nu este de acord cu valul demisiilor din partidul de guvernamant, el fiind de parere ca o analiza "bazata pe criterii obiective si nu subiective" ar fi mai potrivita in acest moment pentru PSD decat o "vinatoare de vrajitoare". "Mesajul meu, ca om cu parul alb si batut de atatea vanturi in viata politica, este ca nu e bine sa ajungem la o vanatoare de vrajitoare", a declarat Iorgovan, referindu-se la recentul val al demisiilor.  Antonie Iorgovan a tinut sa precizeze ca demisia lui Doru Ioan Taracila din functia de lider al filialei PSD Calarasi nu era necesara. "Calarasiul a obtinut in acest an un rezultat peste media celui la nivel national, chiar daca ceva mai mic decat in urma cu patru ani", a declarat Iorgovan. Referitor la demisia liderului PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, Iorgovan a declarat ca situatia este "cu totul diferita decat la Calarasi". In opinia lui Iorgovan, candidatul pentru Primaria Capitalei a fost ales gresit si cineva trebuia sa plateasca pentru aceasta. "Parintele Constitutiei" a mentionat ca el ar fi mers pe mina lui Sorin Oprescu pentru Primaria Generala.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO