Prima pagina

Haider isi reia atacurile la adresa liderilor UE

11.09.2000, 00:00 9



Comisia celor trei experti numiti de Uniunea Europeana pentru a evalua situatia Austriei a recomandat ridicarea sanctiunilor impuse Vienei de forul comunitar dupa intrarea la guvernare, in luna februarie, a Partidului de extrema-dreapta FPOe, alaturi de Partidul Conservator.

Cu toate acestea, liderul extremist Joerg Haider si-a reluat atacurile la adresa liderilor Frantei si Germaniei, relateaza CNN.

Intr-un interviu acordat saptamanalului austriac "Format", Haider apreciaza ca raportul celor trei experti reprezinta un "esec" si un "Waterloo" pentru presedintele francez Jacques Chirac, unul dintre cei mai ferventi critici ai coalitiei de guvernamant de la Viena.

Liderul extremist a afirmat ca nu regreta faptul ca acum catva timp l-a numit pe Chirac "un Napoleon de buzunar", adaugand: "Napoleonii sfarsesc intotdeauna la Waterloo".

Mai mult, Haider a amenintat cu mentinerea proiectului de referendum in cazul in care sanctiunile nu sunt ridicate.

Aceasta consultare are drept scop oferirea unui mandat Guvernului austriac, pentru utilizarea "tuturor mijloacelor" in negocierea asupra reformei institutiilor europene, pentru a obtine ridicarea sanctiunilor.

Raportul celor trei experti, prezentat vineri sefului statului francez, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, sustine ca "masurile adoptate de cele 14 state membre, daca nu inceteaza, devin daunatoare si, de aceea, ele trebuie sa inceteze".

In timp ce concluziile expertilor sunt favorabile Guvernului austriac, raportul este critic fata de partidul lui Haider, pe care il califica drept "un partid populist de dreapta cu elemente radicale".

Cei trei intelepti recomanda in mod ferm" crearea unui mecanism propriu al Uniunii Europene de supraveghere si evaluare a angajamentului si comportamentului fiecarui stat in mod individual, in cadrul valorilor comune europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO