Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus au ajuns la active de 3,9 mld. euro

04.08.2008, 14:09 17

Piraeus Bank, unul dintre cele mai mare grupuri financiare elene, a ajuns sa detina active in valoare de 3,95 miliarde de euro pe piata locala in iunie.
Grecii detin pe piata locala o banca - Piraeus Bank Romania -, o societate de leasing, una de servicii financiare si un broker de asigurari.
Activele totale au urcat cu 126% fata de nivelul din iunie anul trecut, de 1,75 miliarde de euro, potrivit raportului publicat la Atena. Grupul prezinta expunerea totala pe piata romaneasca, astfel ca nu este cert volumul activelor inregistrate in bilantul Piraeus Bank Romania. Potrivit unui studiu publicat recent de grupul italian UniCredit, Piraeus Romania ar fi intrat la jumatatea anului in topul primilor zece jucatori din sistemul bancar local.
Soldul creditelor acordate de banca a ajuns la sfarsitul primului semestru la 3,17 miliarde de euro, cu 137% peste valoarea din iunie 2007, potrivit unei prezentari a rezultatelor financiare interimare ale grupului.
Cota detinuta de banca Piraeus pe piata imprumuturilor a ajuns, la sfarsitul primului semestru, la 5,2%, in crestere de la 4% in luna iunie a anului trecut.
Valoarea depozitelor atrase de Piraeus Bank Romania a crescut cu 134%, la 755 de milioane de euro la finele lunii iunie. Desi ritmurile de crestere au fost apropiate pentru credite si depozite, dezechilibrul volumelor totale se mentine. Astfel, Piraeus isi finanteaza doar o mica parte din credite prin sursele atrase de la clientela, fiind dependenta de sustinerea actionarilor. Numarul de sucursale detinute de grupul elen in Romania a crescut de la 70 de unitati in iunie 2007 la 150 de unitati la finele aceleiasi luni a acestui an.
Grupul Piraeus desfasoara operatiuni in Albania, Bulgaria, Romania, Serbia, Egipt, Ucraina, Cipru, avand sucursale si la Londra si New York.
La nivel de grup, profitul net a urcat cu 30%, la 284 de milioane de euro. Profitul net realizat din operatiunile internationale a crescut in primul semestru cu 188%, la 70,9 milioane de euro. Veniturile nete totale obtinute pe plan international au avansat cu 90%, in timp ce costurile operationale au urcat cu 58%, din cauza expansiunii retelei de sucursale, a operatiunilor si a noilor activitati din Ucraina si Cipru. Reteaua de sucursale detinuta de grupul elen a ajuns la 832 de unitati la finele lunii iunie, dintre care 343 in Grecia si 489 pe plan international.
Grupul avea, la sfarsitul lunii iunie, active totale de 51,53 miliarde de euro, cu 11% peste valoarea de la finele anului trecut si cu 38% mai mare decat suma din iunie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO