Bănci și Asigurări

Ghetea, seful ARB, despre aplicarea restrictiilor BNR la creditare: Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine

Ghetea, seful ARB, despre aplicarea restrictiilor BNR la creditare: Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine

Radu Ghetea, presedintele ARB

18.08.2008, 18:42 15

Bancile au facut progrese in discutiile cu BNR asupra proiectului de modificare a regulamentului privind creditarea persoanelor fizice si incearca in continuare sa obtina eliminarea asa-numitelor teste de stres aplicate fiecarui client, precum si neincluderea creditelor ipotecare in sfera restrictiei privind venitul maxim luat in calcul pentru un client, afirma Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Am facut progrese, iar saptamana aceasta vom avea o noua intalnire. Noi nu putem impune nimic bancii centrale, insa le demonstram punct cu punct ce se va intampla daca vor introduce anumite prevederi. Cea mai mare batalie este legata de stress-test, pentru a nu aplica o asemenea procedura individual si speram ca nu vom fi obligati sa 'stresam' fiecare client in parte, pentru ca ar fi un efort urias. Un alt obiectiv pentru care ne luptam mai departe este exceptarea creditelor ipotecare de la restrictii", a precizat seful ARB, care este si presedinte al CEC.
De asemenea, el spune ca a fost gasita o solutie pentru acoperirea cazurilor in care clienti recent angajati nu ar putea obtine un credit in conditiile stipulate de BNR in varianta initiala a proiectului. "Vor fi introduse cateva fraze care sa acopere astfel de situatii."
Ghetea se asteapta ca proiectul sa fie discutat saptamana aceasta de Consiliul de Administratie al BNR, dupa ce saptamana trecuta a fost amanat pentru continuarea consultarilor cu bancile. Proiectul a fost publicat la inceputul lui iulie, termenul pentru propuneri si observatii din partea bancilor fiind prelungit pana pe 31 iulie.
Pe 4 august, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca banca centrala va lua o decizie privind regulamentul "in urmatoarele doua saptamani".
Bancherii nu sunt foarte deranjati de intarzierea verdictului, ci dimpotriva, considera ca orice intarziere inseamna timp castigat pentru clientii care pot lua credite inainte sa intre in vigoare restrictiile.
"Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine. Cert este ca n-o sa fie mai bine pentru nicio banca dupa modificarea regulamentului. Data introducerii noilor reguli depinde de momentul in care BNR va dori sa spuna stop discutiilor", afirma Ghetea. In acelasi timp, bancile stiu ca piata va fi afectata indiferent de forma finala a restrictiilor si se gandesc la resursele pe care le vor cheltui pentru noua modificare a sistemelor informatice si pentru pregatirea personalului.
Seful ARB crede ca se va crea agitatie pe piata in momentul in care BNR va anunta forma finala a regulamentului si termenul de aplicare.
Dan Sandu, director general adjunct al Millennium Bank, sustine ca nu ar avea sens realizarea unor teste de stres pentru fiecare client, pledand pentru operarea cu simulari de rezistenta la diverse socuri doar la nivel de portofoliu de clienti.
De asemenea, el spune ca in momentul in care clientul are pe masa alternative de finantare in franci elvetieni, euro, dolari sau lei, vede clar diferentele, "vede ca exista risc si de dobanda si de curs de schimb". Dan Sandu este de acord cu principiul ca orice client trebuie sa stie la ce sa se astepte si ca bancile ar trebui sa lege costul creditului de niste referinte clare. Cat priveste elaborarea unor scadentare pe baza evolutiilor de curs din urma cu 18 luni, el arata ca daca un client se uita in spate si pe ultimii trei ani vede ca evolutia cursului leu/euro nu a fost atat de rea incat sa descurajeze contractarea unui credit in euro.
Conform proiectului initial al BNR, bancile ar urma sa calculeze gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc in anul anterior si nu doar in functie de suma inscrisa in adeve-rinta de salariu, ceea ce ar limita vizibil capacitatea unui client de a se imprumuta, fiind dezavantajati cei care au obtinut intre timp majorari salariale mai mari.
In acest context, la sfarsitul lunii iulie, bancherii i-au adresat o scrisoare prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu in care avertizau ca aplicarea restrictiilor privind creditul de retail in forma propusa de BNR poate conduce la o criza imobiliara din cauza ca ar avea "un impact deosebit" asupra creditului imobiliar, provocand scaderea imprumuturilor.
Bancherii vorbesc deja despre blocarea pietei creditului ipotecar, ceea ce ar stimula tocmai creditul de consum a carui viteza ridica cele mai mari probleme din perspectiva BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO