Prima pagina

Galceava anuala la stabilirea pretului graului

11.07.2001, 00:00 13



In fiecare an, in plin sezon de seceris, incepe lupta intre producatorii agricoli si angrosisti. Producatorii incearca sa "smulga" de la angrosisti un pret cat mai mare, in timp ce angrosistii se lupta ca cumpere cerealele la un pret cat mai mic.

In incercarea de a impaca si capra si varza, Ministerul Agriculturii a mediat negocierile dintre producatori, patronate si banci, in urma carora s-a stabilit un pret de 3.200 lei/ kilogramul de grau. In opinia ministerului, acest pret va aduce producatorilor un profit mediu de 10%.

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu a tinut ieri sa precizeze ca nu Guvernul a stabilit pretul graului, el "a fost negociat intre producatori, patronate si banci".

In ceea ce priveste imprumutul sindicalizat de la banci pe care-l vor primi patronatele pentru a prelua o cantitate mai mare de grau, Sarbu a declarat ca, in prima faza, bancile n-au fost de acord ca acest credit sa fie garantat cu graul ce urmeaza sa fie achizitionat.

Bancherii au cerut ca viitoarele contracte sa fie contrasemnate de reprezentantii Ministerului de Interne. "ai Ministerul Finantelor putea sa contrasemneze, dar Ministerul de Interne are alte forme de supraveghere. A fost ideea bancilor", a explicat ministrul.

El crede ca pretul negociat de 3.200 lei pe kilogram este unul bun care va duce la un profit mediu de 10% pentru producatori.

Ministrul Agriculturii a anuntat ca, in prezent, ministerul lucreaza la o hotarare, "vis-a-vis de calitarea graului provenit de import".

Guvernul nu intentioneaza sa interzica importurile, dar, intrucat considera ca a fost un an agricol bun, "va ridica STAS-ul", adica nu va permite o calitate a graului importat inferioara productiei interne.

Ministerul Agriculturii estimeaza, pentru acest an, o productie de 6,7 milioane de tone la grau si secara, in crestere cu peste doua milioane de tone fata de recolta de anul trecut.

Pentru anul viitor Guvernul nu va mai subventiona "de-a valma" productia agricola ci va exista o subventie "pe produs", spune Sarbu.

"Daca Romania va avea nevoie de 3.000 de tone de grau vom subventiona 3.000. Va exista un avans de 50% a subventiei, diferenta urmand sa fie completata la receptionarea produsului. Pentru ca multi au profitat de milionul la hectar acordat anul acesta fara sa aduca nimic", a explicat Sarbu.

Daca unii producatori intentioneaza sa exporte "vom studia posibilitatea acordarii unor prime pentru export", spune ministrul agriculturii.

Asociatia Patronala a Angrosistilor de cereale din Romania (ANCER), care reprezinta angrosisti-depozitari din 18 judete, si-a exprimat ieri pozitia in ceea ce priveste depozitarea cererealelor.

ANCER sustine ca punctele de vedere ale unor reprezentanti guvernamentali cu privire la depozitarea gratuita a graului din recolta anului 2001 "a provocat consternare in randul angrosistilor-depozitari si a perturbat relatiile acestora cu producatorii agricoli".

Pentru depozitare agentii economici inregistreaza cheltuieli materiale, platesc salarii, impozite si taxe la buget, din care cauza aceasta activitate se tarifeaza si se plateste la termen, deci nu poate fi gratuita, se arata intr-un comunicat al Asociatiei.

Tarifarea activitatii de depozitare, care include si mentinerea calitatii pe durata pastrarii in depozit, se stabileste, de asemenea, de fiecare agent economic, in functie de durata si tipul de depozitare, comuna sau exclusiva, si de tipul de depozit.

Plata la buget a cheltuielilor de depozitare numai in anumite zone este un fapt de concurenta neloiala fata de producatorii agricoli din celelalte judete si ANCER asteapta interventia Consiliul Concurentei.

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Ovidiu Natea a declarat luni ca ministerul incearca sa gaseasca, saptamana aceasta, o solutie pentru subventionarea depozitarii (circa un dolar/tona), urmand ca beneficiarii sa achite contravaloarea conditionarii cerealelor, a energiei electrice si a taxele aferente procesului de pastrare a cerealelor.



Restante la capitolul IAS

Privatizarea fostelor IAS nu va fi posibila pana la sfarsitul anului asa cum anuntase anterior Ministerul Agriculturii si asta din cauza intarzierilor completarii dosarelor de privatizare.

In aceste conditii, 72 de directori care gestioneaza patrimoniul fostelor IAS au fost demisi, a declarat ieri ministrul agriculturii Ilie Sarbu. El a mai spus ca ieri Andrei Ion, directorul general al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), a fost inlocuit in functie de Cristian Candet.

"Candidati" la demitere sunt si directorii de societati care nu incaseaza redeventa pentru terenurile deja concesionate. ADS a incheiat anul acesta 247 de contracte de concesionare pentru o suprafata totala de terenuri de 279.000 de hectare cu o redeventa de 141.782 tone de grau echivalent.

Asta inseamna ca statul are de incasat pentru 2001 o redeventa (venit datorat statului ca urma a concesionarii terenurilor) de 1.200 miliarde lei si o restanta de 730 miliarde lei pe 2000 si primul trimestru al anului in curs, din care s-a realizat pana acum doar 100 miliarde.

In ceea ce priveste calendatul privatizarii fostelor IAS, ADS are un program, potrivit caruia vor fi scoase la privatizare 218 societati, in doua etape.

Intr-o prima etapa, care va incepe pana la 1 august, va fi scos la privatizare un pachet de 30 de societati, la care ADS are active in valoare de 258 de miliarde si de concesionat 46.000 de hectare.

De la 1 septembrie va incepe procedura de oferta publica pe piata secundara Rasdaq pentru un pachet de 20 de societati comerciale.

In a doua etapa, incepand cu 1 octombrie, ADS va scoate la privatizare inca 40 de societati prin oferta publica pe piata de capital si in paralel restul de 128 de societati prin metoda negocierii directe cu preselectie.

Ministrul agriculturii spune insa ca acest program este pus sub semnul intrebarii din cauza refuzului directorilor societatilor comerciale din agricultuta de a intocmi documentatia de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO