Prima pagina

Fujimori, acuzat de "crime impotriva umanitatii"

29.08.2001, 00:00 11



Congresul peruan a votat o procedura prin care este permisa deschiderea unei anchete judiciare impotriva fostului presedinte Alberto Fujimori. El este acuzat de "crima impotriva umanitatii" ca urmare a presupusei sale responsabilitati in doua masacre comise in anii 1991 si 1992.

Congresul, camera unica formata din 120 de membri, a adoptat o "acuzatie constitutionala" impotriva fostului sef de stat, pentru "asasinate, omucideri si rapiri", astfel incat este posibila deschiderea unei anchete. Acuzatia impotriva lui Fujimori, care este refugiat in Japonia, tara parintilor sai, a fost prezentata luni seara de o comisie parlamentara de ancheta.

Daniel Estrada, raportorul comisiei, a subliniat ca "acuzatie constitutionala" are drept obiectiv obtinerea inculparii judiciare, pentru crime impotriva umanitatii, a fostului presedinte, suspectat ca ar fi responsabil de doua masacre comise in cadrul "razboiului popular prelungit" cu Sendero Luminoso (gherila de orientare maoista), care s-a soldat cu 25.000 de morti, in perioada 1980 si 1992. Prin aceasta acuzare, Congresul spera ca va obtine de la autoritatile nipone extradarea fostului presedinte peruan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO