Prima pagina

Fujimori a castigat o cursa la care a participat de unul singur

30.05.2000, 00:00 11



Presedintele peruan Alberto Fujimori a castigat turul doi al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica, la care a participat de unul singur in urma boicotului opozitiei. Dupa numararea a mai mult de jumatate din voturile exprimate, Fujimori obtinuse cu putin peste 50% din optiunile electoratului, in cadrul unui scrutin considerat nedemocratic de catre comunitatea internationala si pe care majoritatea observatorilor indepedenti au refuzat sa-l monitorizeze, relateaza Reuters.

Pe strazile din Lima era liniste ieri, dupa ce duminica au avut loc confruntari violente intre suporterii opozitiei si trupele speciale ale politiei. In ciuda faptului ca s-a retras din cursa, adversarul lui Fujimori, Alejandro Toledo, a obtinut 16,22% din voturi, in timp ce nu mai putin de 32,4% din voturile exprimate au fost anulate. Rezultatele alegerilor sunt considerate legitime daca cel putin o treime din voturi sunt valide.

Desi Fujimori pare sa se indrepte catre al treilea mandat prezidential de cinci ani, rezultatele oficiale ar putea intari pozitia lui Toledo in incercarea de a-l inlatura de la putere pe actualul presedinte, avand in vedere ca voturile acordate candidatului opozitiei si cele nevalidate se apropie de jumatate din totalul voturilor exprimate.

Observatorii internationali au avertizat inca dinainte de alegeri ca scrutinul a fost nedemocratic, din cauza deficientelor sistemului electronic de numarare a voturilor, din cauza presiunilor exercitate asupra presei si a diverselor ajutoare oferite de stat saracilor in cadrul campaniei lui Fujimori.

Toledo, care le-a cerut suporterilor sai sa boicoteze alegerile sau sa-si anuleze voturile scriind pe ele "Nu fraudei", a avertizat ca victoria lui Fujimori ar putea fi considerata nelegitima pe plan international si ar putea atrage sanctiuni economice din partea SUA.

Conform datelor oficiale stranse pana ieri, circa 17% din electorat nu s-a prezentat la vot, in conditiile in care in Peru acesta este obligatoriu. Cei care nu merg la vot vor fi amendati cu 33 de dolari, suma mult prea mare pentru o tara in care aproape jumatate din populatie traieste sub limita saraciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO