Prima pagina

Fotoliul BCR da semne de nervozitate

13.03.2001, 00:00 28



De cateva saptamani pe piata bancara romaneasca circula zvonuri potrivit carora conducerea celei mai puternice banci romanesti - Banca Comerciala Romana - va fi schimbata.

Numele cel mai vehiculat pentru a prelua functia de presedinte, in locul lui Nicolae Danila, este cel al lui Dan Pascariu, presedintele Bank Austria Creditanstalt Romania si prim-vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Deja aceasta informatie a creat o anumita iritare in randurile celor implicati. Dan Pascariu respinge toate zvonurile aparute in comunitatea bancara cu privire la posibila preluare a conducerii BCR.

"Nu am fost contactat de nimeni pentru a prelua conducerea BCR si nici nu ma intereseaza aceasta functie. In plus, nu vad de ce trebuie schimbata conducerea BCR acum cand banca este in plin proces de privatizare", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Pascariu.

Surse din BCR sustin ca zvonurile nu au nici o baza reala, presedintele Nicolae Danila avand sprijin la cel mai inalt nivel.

Atat Danila, cat si Pascariu sunt persoane influente in sistemul bancar, avand legaturi puternice si in mediile politice.

Pana acum fiecare guvernare a numit in fruntea institutiilor importante din stat persoane agreate. Orice schimbare va fi vazuta si in acest caz ca o decizie politica, mai ales ca BCR este o institutie bancara de interes national.

Pe de alta parte, ministrul privatizarii Ovidiu Musetescu, a declarat pentru Ziarul Financiar ca inaintea BCR sunt alte probleme.

"Mai intai sa terminam cu privatizarea Bancii Agricole si abia apoi ne apucam de BCR", spune Musetescu. Autoritatea pentru privatizare detine 70% din actiunile BCR

Pana acum partidul de guvernamand a operat doar o singua modificare in conducerile bancilor cu capital majoritar de stat, respectiv numirea Marianei Diaconescu in fruntea Eximbank. In celelalte posturi din sistemul bancar - BNR, Banca Agricola, CEC si BCR - nu s-a operat pana in prezent nici o modificare.





Banca Comerciala Romana misca 30% din economie



Banca Comerciala Romana este cea mai influenta banca din sistemul bancar romanesc, mai ales odata cu preluarea Bancorex-ului. Peste 30% din sistemul bancar si din finantarea economiei romanesti se afla in mainile BCR. Un post de sef al acestei banci este un obiectiv pentru multi bancheri.

Nu atat din punct de vedere al castigului material propriu, ci din punct de vedere al puterii si influentei in economia romaneasca si in mediile politice. Sunt multi bancheri care castiga mai mult in bancile private, dar au putere redusa.

Pe de alta parte orice schimbare la BCR chiar si la nivel de zvonuri este atent urmarite de mediile financiare internationale. BCR este pe lista de privatizare, iar acest proces se afla pe lista tuturor bancilor internationale.

BCR reprezinta una din ultimele banci cu pondere mare intr-o economie care mai pot fi cumparate de la stat de banci straine.

Guvernul PDSR nu si-a stabilit inca strategia de privatizare, aceasta urmand sa fie subiectul multor negocieri economice si politice la nivel inalt.

Cel putin pana acum opinia general a fost ca BCR nu poate fi vanduta in totalitate unui singur investitor, care ar prelua "30% din economia romaneasca".

BCR a fost creata si condusa dupa 1989 de Ion Ghica, actualul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.

Timp de aproape 10 ani Ghica a condus BCR, fara ca pozitia lui sa fie amenintata de vreun guvern. Daca au avut loc schimari, acestea au avut loc la nivel de vicepresedinti. Bataia cea mai mare s-a dat la rivala BCR-ului, Bancorex, care pana in 1998 a fost liderul pietei bancare.

BCR a fost scutita de dispute politice, atentia guvernantilor, atat a PDSR cat si a CDR fiind indreptata asupra Bancorexului. Iar conducerea ei a fost un esec.

In 1999, BCR a inghitit falimentara Bancorex. Administrarea Bancorex "n timpul apunerii ei" a fost facuta de Nicolae Danila, considerat "omul guvernatorului BNR Mugur Isarescu".

Intr-o miscare surpinzatoare, Nicolae Danila a preluat in februarie 2000 conducerea BCR. Motivatia oficiala de atunci a fost ca Ion Ghica s-a pensionat.

Dupa nici patru luni, in plina criza FNI, Ghica a revenit insa in sistemul bancar si a fost numit presedintele CEC, la rugamintea premierului de atunci Mugur Isarescu. Fiind considerat "copilul de suflet" Ghica nu ar refuza cel mai probabil o reintoarcere la conducerea BCR.

Ceilalti membrii ai Consiliului de Administratie ai BCR sunt de pe vremea guvernarii anterioare. Gheorghe Irimia, vicepresedinte, a fost apropiat cercurilor din PN?CD, fiind consilier al fostului lider taranist Ion Diaconescu.

Ion Nitu, un alt vicepresedinte, este apropiat PDSR asa cum a fost si in perioada 1992-1996. Conform unor surse Stanel Ghencea, cel de-al treilea vicepreesdinte, s-ar afla "sub influenta Partidului Democrat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO