Prima pagina

Fitch: Iesirea capitalului, inflatia si stagnarea reformelor pot inrautati ratingul Romaniei

19.06.2008, 17:53 9

Intreruperea fluxurilor de capital sau inversarea acestora, impreuna cu esuarea limitarii inflatiei prin politici fiscale si monetare si stagnarea procesului de refoma pot constitui motive pentru inrautatirea ratingului Romaniei, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

Limitarea fluxurilor de capital va ingreuna finantarea deficitului de cont curent, ceea ce poate duce la deprecierea puternica a leului, cu consecinte asupra stabilitatii financiare si macroeconomice a tarii.

In acelasi timp, imposibilitatea controlarii inflatiei va duce la escaladarea asteptarilor inflationiste ceea ce, in cele din urma, se va manifesta prin cresterea costurilor procesului de dezinflatie.

Printre factorii mentionati de agentia de rating mai este si destabilizarea mediului politic, in contextul alegerilor programate pentru acest an, Fitch tinand sa precizeze ca acest scenariu este mai degraba improbabil.

Analistii considera cresterea economica recenta a Romaniei ca fiind "impresionanta", avand in vedere ca in intervalul 2002-2007 s-a situat, in medie, la 6,3% pe an, ceea ce a condus la majorarea castigurilor medii, calculate in dolari, la 122% din media statelor cotate cu ratingul "BBB".

In acelasi timp, cresterea puternica a sprijinit finantele publice.

Pentru 2008 si 2009, Fitch prognozeaza cresteri economice anuale de 5,5%, ritm incetinit fata de nivelul din 2007, cand s-a situat la 6%.

"Romania beneficiaza de ajutorul structural oferit de UE, in valoare de pana la 13,8 miliarde de euro pana in 2012. Aderarea la UE a sprijinit stabilitatea politica. Totusi, raspunsul autoritatilor la riscurile din economia romaneasca a fost neconvingator pana acum, contribuind la perspectiva negativa", se spune in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO