Prima pagina

Firmele romanesti de IT&C, reduse la un sfert dupa 2007

30.06.2005, 15:07 9

Europa este semnificativ ramasa in urma fata de Statele Unite din punctul de vedere al investitiilor in domeniul IT&C, precum si al numarului de locuri de munca din acest sector. Totodata, din cele peste 6.000 de firme romanesti de profil existente astazi vor mai ramane doar 1.500 dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Acestea au fost doar doua dintre principalele concluzii la care au ajuns invitatii seminarului "Piata romaneasca IT&C pe ultima suta de metri inainte de socul UE", organizat ieri la Bucuresti de Ziarul Financiar si compania Omnilogic.

"Investitiile europene in cercetare si dezvoltare pe domeniul IT&C sunt de cinci ori mai mici decat in Statele Unite", a spus ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, citand date recent publicate de autoritatile europene. La randul sau, Gabriel Marin, director general Omnilogic, a spus ca va fi greu pentru firmele romanesti sa reziste concurentei daca nu vor avea cifre de afaceri de 2-300 de milioane de dolari pe an. "In Romania activeaza, dupa unele surse, 6-7.000 de firme in IT&C. Sunt prea multe. Dupa integrare, vor romane doar 1.500, dintre care doar 4-5 vor rezista pe piata regionala".

Printre punctele slabe ale pietei locale se numara deficitul de competente in managementul IT si bugetele mici, a spus la randul sau Dinu Malacopol, director de Internet si date la Astral Telecom. Un alt element care face ca sectorul IT&C sa fie ramas in urma il reprezinta cheltuielile foarte mici in bugetul familial alocate achizitiei de echipamente si servicii. Astfel, cheltuielile anuale pentru IT pe cap de locuitor sunt de 35 de euro in Romania, in timp ce media europeana este de 732 de euro, a spus Valentin Negoita, presedintele asociatiei IT APDETIC.

Conform recomandarilor UE, Romania va trebui sa-si dezvolte serviciile de broadband (transmisii de date la viteze mari) si in acest sens autoritatile au anuntat ca sunt in curs de elaborare unele strategii nationale. De pilda, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) are in lucru un plan de trecere, pe termen lung, de la transmisiile terestre analoge la cele digitale in domeniul audio-vizual, a spus Catalin Marinescu, presedinte al IGCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO