Prima pagina

Finantele mai accepta si alte asigurari deductibile

21.11.2001, 00:00 17



Asigurarile de risc profesional facute de angajatori pentru salariati, precum si o anumita parte din cheltuielile pentru asigurari de viata ale persoanele fizice vor fi deductibile din baza de impozitare a companiilor si, respectiv, venitul global impozabil.

"Dorim sa recunoastem deductibilitatea fiscala pentru asigurarile de persoane facute de catre angajatori, insa doar pentru riscuri profesionale si nu pentru asigurarile de viata", a spus ieri Cornelia Pietreanu, directorul general al Directiei de politici fiscale din cadrul Ministerului de Finante.

Finantele lucreaza acum la un proiect de lege privind impozitul pe profit unde vor intra toate masurile fiscale privind acest impozit, care urmeaza sa fie aprobat de Guvern saptamana viitoare.

In ceea ce priveste persoanele fizice, o parte din cheltuielile cu asigurarea de viata vor fi deduse din venitul global impozabil in urma unor amendamente la Ordonanta 7/2001 privind impozitul pe venitul global.

Acestea vor fi facute in Comisiile de buget-finante ale Parlamentului, unde aceasta ordonanta urmeaza sa intre, tot saptamana viitoare, pentru aprobare.

"Trebuie sa limitam aceasta deducere fiscala, astfel incat influentele in veniturile pentru 2002 sa fie minimale",a spus Pietreanu.

Deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarile a iscat vii discutii in piata de profil in ultimii doi ani, dupa ce in Legea 32/2000 privind asigurarile a fost prins un paragraf prin care cheltuielile cu orice tip de asigurare erau considerate deductibile.

Totusi, printr-un sir de interpretari si coroborari cu alte texte de lege, precum si prin emiterea, intre timp, a altor hotarari de guvern si ordonante cu prevederi contrare, acest paragraf nu s-a aplicat niciodata.

Intre timp, companiile de asigurare au ramas la mana functionarilor publici in ceea ce priveste interpretarea acestor texte de lege.

"Cate judete si directii generale, atatea opinii de interpretare", a remarcat Valentin ?uca, directorul general al brokerului de asigurari Marsh si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Consultanta si Intermediere in Asigurari din Romania.

?uca afirma ca, din punct de vedere fiscal, asigurarile sunt tratate ca un produs de lux si nu ca o necesitate.

Piata asigurarilor din Romania este de zece ori mai mica, luand in considerare numarul de locuitori, decat cea poloneza sau ungara.



Blocajul psihologic, si nu saracia, franeaza asigurarile

Fiecare roman a cheltuit anul acesta pe asigurari circa 15 dolari, fata de o medie de 150 de dolari in Europa de Est si 1500 de dolari in Europa Occidentala. Conform unui sondaj recent, de fapt nu saracia e frana, ci un blocaj psihologic.

Ca urmare, probabil ca pentru a avea mai mult succes, asiguratorii ar trebui sa-si angajeze niste psihoterapeuti!

Partea calitativa a sondajului, facut de Media Controller Research Company, in luna septembrie 2001, pe un esantion reprezentativ pentru populatia de peste 18 ani din Bucuresti, a fost prezentata ieri in cadrul conferintei Piata asigurarilor, organizat de revista Piata Financiara.

Doar 20% din repondenti au afirmat ca sunt detinatori de polite de asigurare (cel putin una). In majoritate, acestia sunt barbati cu varsta intre 25 si 54 de ani, cu un nivel mediu de scolarizare, iar primele platite sunt cu atat mai mari cu cat veniturile acestora sunt mai mari.

Cei care nu sunt asigurati sunt in majoritate fara venituri sau cu venituri mai mici de 1,5 milioane de lei lunar, au mai mult de 55 de ani si un nivel de instruire relativ scazut.

"Totusi, exista numerosi subiecti din aproape toate straturile socio-demografice care nu sunt asigurati, ceea ce demonstreaza ca exista un rezervor substantial de potentiali clienti care pur si simplu asteapta sa fie descoperit", a explicat Doina Dragomirescu, consultant stiintific in cadrul Media Controller.

Pasivitatea romanilor fata de asigurari nu e determinata de carateristicile demografice sau economice, ci mai degraba se plaseaza in sfera psiho-actionala a indivizilor, astfel incat saracia nu poate constitui o frana in calea dezvoltarii pietei asigurarilor, mai afirma Dragomirescu.

Media Controller a identificat o serie de motive, din punct de vedere al individului, pentru care politele de asigurare sunt inca rara avis. In primul rand este vorba de lipsa deprinderii de a apela la asigurari.

Perceptia de dinainte de 1989, cand primele de asigurari erau aproape o taxa fara ca asiguratul sa simta un contraserviciu din partea statului, s-a perpetuat.

Apoi, simtul proprietatii este relativ slab la nivel individual, pentru ca cei 50 de ani de socialism in care proprietatea colectiva sau de stat a dominat inca se resimt.

Ca urmare, indivizii nu constientizeaza riscurile aferente proprietatii, pentru ca nu o percep din punct de vedere afectiv ca fiind importanta: din cei 80% din subiecti care au raspuns ca nu detin nici o asigurare, la intrebarea daca vor sa-si faca una doar 14% au raspuns afirmativ, iar 27% considera ca asigurarea nu este necesara.

Un alt motiv este mentalitatea traditionala. Familia romaneasca este inca de tip autarhic, mediul familial este inchis, schimbul cu exteriorul redus, iar apelul la institutiile statului este evitat.

Pentru protectia persoanelor sau a gospodariei sunt preferate solutii simbolice - sfintitul casei, plante ocrotitoare. "Credinta in protectia divina diminueaza apelul la institutii specializate de asigurare", spune Dragomirescu.

In plus, lipseste educatia pentru un comportament preventiv: domina o filosofie fatalista, de asteptare, ilustrata foarte bine de proverbul "Ce ti-e scris in frunte ti-e pus".

De asemenea, lipsa unor strategii comportamentale pe termen lung caraterizeaza o parte importanta din populatia tarii. aomajul, veniturile mici si nesigure blocheaza proiectiile pe termen lung.

Nici viitorul nu pare sa fie mai roz. Aproape jumatate (44%) dintre tinerii cu varsta intre 18 si 34 de ani nu considera necesara contractarea unei polite de asigurare in perioada imediat urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO