Prima pagina

Euro a recuperat terenul pierdut: 405 lei intr-o zi

06.02.2004, 00:00 20



Cererea mare de valuta venita din directia unor clienti mari, dar si speculatiile legate - mai mult sau mai putin - de asteptarile unei posibile interventii a bancii centrale pe pozitia de cumparator de valuta au facut ca intr-o singura zi euro sa creasca brusc cu 405 lei. Si asta cu atat mai mult cu cat pe pietele externe euro a fluctuat in prima parte a zilei intr-un interval extrem de strans, 1,2535-1,2555 dolari.



Revenirea bancilor la pozitii de cumparatori de valuta, vine dupa mai bine de doua saptamani in care euro a coborat constant, chiar si in zile in care pe pietele externe moneda europeana se intarea in raport cu cea americana.



Euro a urcat ieri, in urma unei sedinte de tranzactionare extrem de agitate si caracterizata de volume mari, de la 40.480 lei pana la 40.885 lei, in timp ce dolarul a avansat cu 239 unitati, pana la 32.500 lei. Intr-o singura zi, moneda nationala a pierdut practic 1% in raport cu euro si 0,7% fata de dolar.



Cu toate acestea, cotatia monedei nationale arata o apreciere in raport cu cele doua valute, fata de inceputul anului, castigul pe cosul valutar, format din 75% euro si 25% dolar, fiind de 0,5%.



La o prima vedere cresterea de ieri ar putea fi pusa pe seama unei interventii indirecte a bancii centrale tocmai in acest context. Cum pentru anul acesta se are in vedere o depreciere a leului fata de cos de 7-8%, o apreciere dupa prima luna a anului nu prea ar fi in grafic. Totusi, dealerii cred ca in spatele cresterilor de ieri stau mai degraba pe de o parte cererea mare de valuta din directia clientilor dar si speculatiile.



"Nu cred ca se poate vorbi de vreo interventie a bancii centrale. Au fost ordine mari de cumparare de valuta de la clienti. Mai mult, pe fondul asteptarilor legate de o posibila interventie a bancii centrale, in momentul in care s-a constientizat ca aceasta nu va mai avea loc cotatiile s-au intors practic din drum. Primul semn de crestere, in prima parte a zilei, s-a propagat rapid in toata piata", spune Mitica Calaigiu, dealer la HVB Bank Romania.



"In piata exista de cateva zile o oarecare asteptare ca banca centrala sa cumpere valuta, asa incat cresterea abrupta a cotatiilor de la inceperea sedintei a determinat pe multi sa creada acest lucru si sa cumpere la orice pret. Dublat probabil si de un deficit real pe segmentul de clienti, acest fapt a dus la cresteri succesive ale cotatiilor de-a lungul zilei, pana la un maxim de 40.910/40.940", incerca sa explice miscarile de ieri si Cristian Ditescu, senior dealer la ABN Amro Bank Romania.



Dupa ce primele transferuri de ieri s-au incheiat la un curs al euro de 40.505 - 40.535 lei, imediat au aparut ordinele de cumparare de valuta. Cotatiile au crescut treptat - pana la un maxim de 40.870 - 40.940 lei - si s-au stabilizat in jur de 40.850 - 40.870 lei.



"Mi s-a parut normala corectia de ieri atata timp cat euro continua sa creasca pe pietele externe dar in schimb este foarte depreciat fata de moneda nationala. Era normala o miscare de corectie in sus a cotatiilor leu/euro pentru ca si leul sa merga in pas cu celelalte valute fata de euro", crede si Adrian Parvulescu, arbitrajistul sef al BCR.



Oricum este foarte posibil ca euro sa-si continue si astazi trendul ascendent pe piata romaneasca, mai ales ca aseara euro a depasit din nou pragul de 1,26 dolari , crestere care nu a mai fost prinsa de dealerii de la Bucuresti.



Miscarile de pe piata interbancara s-au propagat rapid si pe piata caselor de schimb. Daca in prima parte a zilei euro se putea cumpara cu 40.300-40.400 lei si se vindea cu 40.700-40.850 de lei, aseara deja cotatiile urcasera la 40.500-40.600 lei la cumparare, respectiv 40.700-41.000 de lei la vanzare.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO