Prima pagina

Emma Nicholson intervine in cazul Romanov

16.08.2001, 00:00 19



Raportorul special al Consiliului Europei pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, a declarat ieri pentru BBC ca a cerut Birourilor roman si german al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati sa intervina in cazul lui Carol Romanov.

Romanov, apatrid de origine romana, a fost expulzat din Germania si a stat timp de o saptamana in zona internationala a Aeroportului Otopeni, relateaza Mediafax.

"Este esential ca Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati din ambele tari sa se implice. Cand exista dificultati, cand cineva devine om fara identitate, Comisariatul ONU pentru Refugiati trebuie sa intervina pentru a asista guvernele celor doua tari in rezolvarea acestei situatii dificile", a precizat Emma Nicholson.

Raportorul pentru Romania al Consiliului Europei a mai spus ca, "din pacate", situatia apatrizilor "pare a fi una deja pecetluita", intrucat guvernul german are dreptul sa repatrieze, in tarile de origine, pe cei care nu au cetatenie germana.

"Imi pare rau pentru acesti oameni, pentru ca pana la urma ei pierd din ambele directii", a apreciat Emma Nicholson. Ea a afirmat ca spera ca guvernul german sa nu recurga la expulzarea celor 800 de apatrizi fosti cetateni romani si ca "pana la urma se va gasi o solutie amiabila".

Emma Nicholson a precizat ca Romania trebuie sa adreseze guvernului german intrebarea justificata: "De ce incepe Germania cu repatrierea apatrizilor care in marea lor majoritate au locuri de munca stabile si nu cu cei ce au incalcat legile germane cum ar fi infractorii de origine romana?".

Carol Romanov a sosit pe Aeroportul International Bucuresti-Otopeni in data de 8 august, la ora 20.15, cu o cursa a companiei Tarom si a refuzat timp de aproape o saptamana sa paraseasca zona de tranzit a aeroportului. El este unul dintre primii apatrizi care au fost expulzati din Germania.

Romanov a lucrat timp de peste zece ani in aceasta tara si refuza sa intre in Romania, solicitand sa ramana in "zona neutra" a aeroportului. Romanov a acceptat, marti, sa fie gazduit in Centrul de cazare pentru refugiati de la Otopeni. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO