Prima pagina

e-Commerce, o cale ignorata de crestere a profitului

05.09.2000, 00:00 14



Firmele romanesti isi pot reduce semnificativ costurile de comercializare a produselor si serviciilor lor daca vor incepe sa foloseasca Internetul ca principal instrument de promovare si vanzare, este una dintre concluziile conferintei internationale "E-Comm-Line-2000", care se desfasoara la Bucuresti incepand de ieri.

Ca prin pas, firmele romanesti ar trebui sa se orienteze spre piata straina, pentru ca aceasta are resursele financiare si pune la dispozitie modalitati de plata moderne.

In ce priveste piata autohtona conditiile sunt deocamdata "vitrege" pentru ca intreaga economie si implicit comertul a inregistrat un recul in ultimii ani.

Baza probemei om constituie insa faptul ca infrastructura care permite accesul la Internet este slab dezvoltata, sistemul de plati electronice prin intermediul cardurilor este cvasi-inesistent, iar consumatorii sunt reticenti, neavand incredere in noua modalitate de comert.

"Principala problema pentru intreprinderile mici si mijlocii romanesti o reprezinta chiar notiunea de comert electronic", a declarat Petrus Lindquist, manager al companiei de consultanta Emmerce EEIG, referindu-se elegant la lipsa de informatie de care sufera managerii in Romania.

Potrivit lui Lindquist, este necesar ca, la nivel regional sa fiinteze centre de promovare a comertului electronic, care sa functioneze ca o piata in care se intalnesc cererea si oferta de solutii electronice si care sa prezinte informatii, statistici si tendinte ale acestui domeniu.

O firma va face mai rapid pasul spre e-commerce daca la nivel local exista deja afaceri pe web si daca are posibilitatea sa acceseze informatii relevante, decat daca autoritatile centrale lanseaza proiecte la scara nationala de promovare si dezvoltare a acestui domeniu.

Pentru crearea acestor centre este necesara participarea camerelor de comert si autoritatilor locale si a firmelor de consultanta in afaceri.

Toate aceste institutii au de castigat mai tarziu, pe masura ce afacerile pe Internet cresc in valoare, pentru ca apar noi surse de venituri si locuri de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO