Prima pagina

Dracula si-a gasit loc la protocol, impreuna cu tepes

06.02.2003, 00:00 7

E vorba, fireste, de protocolul de stat, singurul care i se potriveste, totusi, unui fost domn.
Dracula Park va fi amplasat la Snagov, pe un teren apartinand Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS), a declarat ieri ministrul turismului Dan Matei Agathon.
Dupa o incercare nereusita cu Consiliul Local Sighisoara, Ministerul Turismului apeleaza deci tot la o institutie de stat pentru a incepe constructia. Agathon nu a dorit sa precizeze pozitia exacta a terenului. "Faptul ca terenul apartine RAAPPS va impiedica aparitia speculatiilor cu terenuri in zona. Exista insa si zone limitrofe terenului care pot deveni brusc interesante pentru anumiti indivizi in cazul in care anuntam locatia exacta", a adaugat Dan Matei Agathon.
Snagov a fost din ce in ce mai vehiculata ca posibila locatie mai ales dupa ce studiul de prefezabilitate realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) a desemnat Bucurestiul drept cea mai buna locatie pentru Dracula Park, celelalte doua locatii analizate fiind Sighisoara si Constanta. PwC considera ca Bucurestiul ar atrage peste un milion de vizitatori, din care 19% straini, si venituri anuale de 11,4 mil. Euro.
Concluziile preliminare ale studiului de fezabilitate realizat de aceeasi firma au fost discutate de ministrul turismului in cadrul unei intalniri cu Judy Clark, presedintele diviziei internationale a PwC. Studiul, care analizeaza avantajele oferite de amplasamentul de la Snagov, va fi finalizat in luna martie. Lucrarea a luat in calcul trei variante privind dimensiunea parcului, cea maximala prevazand un teren de 200 de hectare, cu circa 80 de hectare mai mult fata de suprafata avuta in vedere in cazul in care parcul ar fi fost amenajat la Sighisoara.
Dan Matei Agathon a mai declarat ca parcul de la Snagov va prezenta atat imaginea lui Dracula, cat si cea a lui Vlad tepes, aceasta strategie urmarind cresterea veniturilor rezultate din exploatare.
"Este evident ca un parc cu tema exclusiv Dracula nu va aduce veniturile pe care investitorii le asteapta. De aceea, o parte a lui va fi subsumata ideii de cultura si istorie medievala. In parc vor fi prezenti si Dracula si Vlad tepes", este de parere ministrul.
Daca Dracula este asociat, mai ales de straini, cu Transilvania, Snagovul se leaga numai de Vlad tepes. Istoricii cred ca acesta a fost inmormantat la Manastirea Snagov, in mijlocul lacului Snagov, iar mormantul, cu toate ca nu contine trupul lui tepes (sau mai ales din acest motiv!), ar putea fi o atractie importanta.
Lansat initial in noiembrie 2001, Dracula Park urma sa fie amplasat la Sighisoara, insa proiectul a fost contestat imediat dupa lansare de organizatii ecologiste din Romania si strainatate.
Consiliul Local Sighisoara, care a pus la dispozitie terenul, devenind actionar majoritar al firmei care urma sa se ocupe de constructia parcului, isi va retrage probabil aportul in natura.
Pentru inceperea lucrarilor, firma a lansat o oferta de actiuni, atragand peste trei milioane de dolari, inclusiv de la firme importante precum Coca Cola sau Brau Union.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO