Prima pagina

Deutsche Bank resusciteaza piata imobiliara printr-o achizitie de 340 mil. euro

Deutsche Bank resusciteaza piata imobiliara printr-o achizitie de 340 mil. euro
26.05.2008, 18:52 39

O divizie imobiliara a bancii germane Deutsche Bank, un gigant al pietei de real estate cu active de aproape 50 de miliarde de euro, a stabilit un nou record pe piata locala de profil, prin preluarea pentru 340 mil. euro a proiectului Upground, aflat in dezvoltare in nordul Capitalei.
Upground va cuprinde in momentul finalizarii, programata in mai multe etape pe parcursul anului viitor, un imobil de birouri si doua turnuri de locuinte, in cadrul tranzactiei fiind inclus si un al doilea imobil de birouri dezvoltat in imediata vecinatate. Proiectul este finantat in prezent printr-un credit de la Banca Romaneasca si este realizat in apropierea bulevardului Barbu Vacarescu si a strazii Fabrica de Glucoza, care desparte zona Lacului Tei de Pipera, in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.
Lacul Tei este o zona extrem de activa pe segmentul rezidential, fiind in dezvoltare proiecte precum Laguna Residence sau Tei Lake Residences, in timp ce zona Barbu Vacarescu este vazuta ca un nou centru de afaceri al Capitalei, cu mai multe proiecte de turnuri in derulare.
Proiectul Upground este realizat pe un teren de 44.000 de metri patrati si va cuprinde aproape 600 de locuinte si spatii de birouri cu o suprafata de 100.000 de metri patrati, potrivit declaratiilor initiale ale dezvoltatorilor, care estimau valoarea investitiei la 260 de milioane de euro. Proiectul este in prezent in faza de finalizare a pilonilor de sustinere, potrivit reprezentantilor Upground.
"Tranzactia este o vanzare-cumparare la termen, urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei", au precizat reprezentantii casei de avocatura NNDKP.
In cazul in care Deutsche Bank ar fi decis sa cumpere proiectul in faza actuala de dezvoltare, probabil tranzactia nu ar fi depasit 100 mil. euro, tinand cont de preturile terenurilor din zona. Proiectul este dezvoltat de firma Upground Estates, controlata de oameni de afaceri britanici si eleni, printre care si Ioannis Papalekas, care s-a numarat printre actionarii centrului comercial City Mall din sudul Capitalei, prin intermediul firmei Jaguar Development.
El va ramane in cadrul proiectului cu o participatie de 22%, au anuntat reprezentantii casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care au asistat, incepand cu luna septembrie a anului trecut, pe reprezentantii RREEF Real Estate, divizie a Deutsche Bank, in cadrul acestei tranzactii.
Negocierile tranzactiei, care a fost incheiata vineri, au durat opt luni, afacerea fiind extrem de complexa si, de altfel, cea mai lunga din activitatea firmei de avocatura Biris Goran, care a asistat vanzatorul.
"Am lucrat la aceasta tranzactie de cand a fost semnata intelegerea initiala cu Deutsche Bank. Tranzactia a fost deosebit de complexa deoarece a implicat due dilligence, vanzarea de active si companii viitoare, fiind multe elemente de realizat pana la finalizare, care sunt dificil de prins in contract", a declarat Gabriel Biris, managing partner al Biris Goran.
Gabriel Biris a coordonat o echipa de trei avocati, in timp ce NNDKP a avut o echipa formata din 12 avocati, coordonati de doi parteneri, Francisc Peli si Alina Radu.
Blocurile de locuinte vor cuprinde aproape 600 de apartamente, cu preturi pornind de la 173.000 de euro plus TVA, in timp ce duplexurile si penthouse-urile pot depasi pretul de un milion de euro, in cadrul proiectului Upground.
"In luna decembrie a anului trecut am inceput vanzarea primei etape, formata din 120 de locuinte, cu preturi pornind de la 1.600 euro/metrul patrat plus TVA, din care au fost precontractate aproximativ 100 de apartamente", a precizat Tudor Mihai, sales manager al Upground.
Zona Pipera este in prezent extrem de aglomerata, dezvoltatorii proiectului Upground mizand insa pe realizarea unor lucrari de infrastructura precum largirea bulevardului Dimitrie Pompei sau transformarea in bulevard a strazii Fabrica de Glucoza.
Fiind vorba de vanzarea unui proiect mixt, format din spatii de birouri si locuinte, tranzactia nu a fost bazata pe un anumit randament al investitiei, ci pe valoarea de referinta a bunului, din care vor fi scazute cheltuielile.
De la inceputul anului, numarul tranzactiilor imobiliare a fost redus, o parte dintre investitori si chiar dezvoltatori vorbind de un blocaj al pietei, context in care aceasta tranzactie ar putea reprezenta un semnal puternic de revenire a apetitului pentru achizitii.
"Piata imobiliara isi revine si aceasta tranzactie reprezinta totodata un nou semnal ca vin jucatori mari, cu bugete de cateva sute de milioane de euro, care investesc punctual, in doua trei proiecte, pentru care sunt dispusi sa aloce sume semnificative", comenteaza Radu Lucianu, managing partner al firmei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.
In lipsa unui numar ridicat de proiecte finalizate, o buna parte dintre tranzactiile imobiliare au fost realizate inainte de finalizare, in contracte forward-purchase, cum a fost si cazul celei mai mari tranzactii realizata pana in prezent, si anume preluarea de catre Immoeast a mallului Polus Center din Cluj-Napoca, pentru 210 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO