Prima pagina

Cum e cu rezervele "private" din spitalele publice

20.05.2004, 00:00 85



Exista spitale publice, mai ales in Bucuresti unde clinicile medicale private au rezerve speciale pe care le folosesc pentru pacientii abonati care necesita spitalizare. Spre exemplu, spitalul Sf. Ioan din Bucuresti (fostul spital Vitan) a construit cate o astfel de rezerva, in conditii de trei stele, aproape la toate sectiile: chirurgie, urologie, medicina interna sau ortopedie.



Spitalul inca nu are contracte scrise cu clinicile medicale, ci de-abia acum se pune aceasta problema.



"Am construit aceste rezerve cu conditii mai bune din sponsorizari. Ideea este sa le punem la dispozitia clinicilor, dar si a persoanelor neasigurate care vin si platesc direct. Spre exemplu, avem cazuri de persoane din strainatate, care vin si folosesc aceste rezerva. Banii ii folosim pentru dezvoltarea celorlalte sectii ale spitalului, pentru imbunatatirea salarizarii personalului medical si pentru imbunatatirea conditiilor generale din spital", spune Alexandru Ciocalteu, directorul spitalului.



Ciocalteu spune ca exista intelegeri cu Medsana pentru rezerva speciala de la chirurgie si cu Medicover pentru urologie.



Ce inseamna serviciile de trei stele? "Singur in camera, dus, toaleta, TV, aer conditionat, termopane".



De ce a luat decizia de a investi in aceste rezerve?



"Noi asteptam sa vina acest moment. Ne va ajuta la bugetul spitalului."



Cum se va desfasura propriu-zis functionarea acestor rezerve?



"Noi facem un contract cadru. Inchiriem rezervele, inchiriem salile de operatii si vom cauta sa convingem clinicile sa apeleze la medicii nostri. Noi trebuie sa le asiguram sala de operatii. Exista tarife de la Ministerul Sanatatii. Va fi un castig pentru sistemul sanitar si pentru sistemul medical dezvoltarea sectorului privat."



"De asemenea, am facut o ambulanta superdotata. Spitalul nostru este un centru pilot. Vrem sa privatizam sectia de nefrologie-urologie, vrem sa facem zone private, sa crestem spitalul ca sa avem bani pentru doctori, bani pentru conditii medicale mai bune", mai spune Ciocalteu.



Si spitalul de Urgenta Floreasca are astfel de rezerve "private", lucrand in colaborare cu Bio-Medica. Deasemenea, aproape toate clinicile mari colaboreaza cu spitale, inclusiv din tara.



Cum vede doctorul Alexandru Ciocalteu dezvoltarea serviciilor de asigurari private de sanatate?



"Va fi o concurenta printre furnizorii de servicii medicale, fie ca vor fi privati sau de stat. Oamenii or sa inteleaga incet incet ca nu trebuie sa mai stea doar in asteptarea banilor de la buget. Acum exista medici care nu doresc sa se implice in sectorul privat. Vin la spital, opereaza, isi vad de interesele lor, nu sunt la patron si nici nu au senzatia ca au un sef, un patron acum. Ei daca castiga astfel 1.000 de euro pe saptamana, e foarte greu sa se gandeasca sa intre in sistemul privat, unde banii acestia se dau greu. Probabil ca doctorii tineri vor fi mai interesati, care sunt dornici de afirmare. Dar si aici e o problema, pentru ca acestia nu au experienta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO