Prima pagina

Cu un ochi la euro, cu altul la dolar, cu amandoi la un cos euro/dolar?

21.08.2001, 00:00 22



Piata valutara a revenit ieri la "normal", dupa o saptamana in care conjunctura data de aprecierea euro pe pietele internationale a adus in buzunarele BNR circa 60 milioane de dolari cumparati ieftin si la un pret relativ constant, pe seama scaderii cursului leu/dolar.

Dolarul era stabil ieri, in asteptarea sedintei Rezervei Federale care urma sa decida o noua reducere a dobanzilor. La Bucuresti, dolarul a castigat 12 unitati, dupa ce pierduse 37 la nivelul saptamanii trecute. In acelasi timp, cursul leu/euro a crescut cu 45 de unitati.

Pe piata exista in continuare surplus de valuta. "BNR poate sa mai cumpere, dar nu prea mult, pentru ca o rezerva prea mare devine costisitoare", spune analistul financiar Daniel Marinescu.

Stabilitatea leului si, implicit, reducerea vulnerabilitatii acestuia la eventuale socuri de pe pietele internationale, ar putea fi asigurata si prin crearea unui cos valutar, folosit ani buni de unele tari vecine.

Parerile analistilor sunt impartite. "Este important sa se urmareasca in paralel atat cursul leu/dolar, cat si leu/euro", a declarat pentru Ziarul Financiar Stephane Cosse, reprezentantul rezident al FMI la Bucuresti.

El spune ca poate reprezenta o solutie stabilirea ratei de schimb a leului in functie de un cos compus din euro si dolari. Astfel, rata de schimb ar ramane relativ stabila in termeni nominali.

De asemenea, ar fi absorbite efectele evolutiilor contradictorii ale celor doua cursuri - leu/euro si leu/dolar. Compozitia cosului ar putea fi stabilita fie la cate 50% pentru fiecare valuta, fie la o proportie de 60% pentru euro/40% pentru dolar, avand in vedere orientarea comertului exterior romanesc.

"Deocamdata, nimeni nu a luat in discutie introducerea unui cos valutar.

Consiliul de Administratie al BNR, care de altfel este singurul care poate lua decizii in ceea ce priveste modificarea regimului valutar si, implicit, introducerea unui cos valutar, nu a discutat pana acum aceasta varianta", a declarat pentru Ziarul Financiar Mugur atet, seful directiei de relatii cu mass media din Banca Nationala.

Analistul financiar Daniel Marinescu spune ca ar fi normala raportarea leului la toate valutele si stabilirea pretului acestuia pe o piata libera. "Introducerea cosului euro/dolar ar fi o masura riscanta, care ar putea dinamita tinta de inflatie", afirma Marinescu.

Exista insa si opinii potrivit carora aprecierea puternica a euro reprezinta deja o amenintare importanta pentru inflatie, prin iminenta majorare a preturilor la benzina, a accizelor si a taxelor vamale la importurile din zona euro.

Dupa ce in prima parte a anului s-a uitat mai mult la dolar si, in ultima perioada, mai mult la euro, BNR ar putea controla mai usor inflatia prin curs, prin stabilirea unui pas de depreciere a leului prin raportare la un cos, si nu la fiecare valuta in parte.

Daca ar fi "functionat" saptamana trecuta cosul euro/dolar, cresterea euro ar fi fost compensata de o scadere a cursului leu/dolar, insa doar atat cat sa fie mentinut pasul de depreciere dorit de BNR.

Introducerea cosului ar putea fi utila pentru piata valutara, insa nu este mai putin adevarat ca psihologia publicului, inclusiv a importatorilor si exportatorilor, va ramane inca o vreme legata de cursul leu/dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO