Prima pagina

Cresterea taxelor notariale ingroapa businessul cu leasing imobiliar

Cresterea taxelor notariale ingroapa businessul cu leasing imobiliar
29.08.2008, 19:15 28

Leasingul imobiliar, considerat pana de curand o linie de business cu potential de crestere exponentiala timp de mai multi ani, a franat puternic in primul semestru, cauza fiind majorarea taxelor notariale pentru aceste tranzactii, care determina clientii sa caute alte surse de finantare.
Daca in prima jumatate a anului trecut finantarile acordate pentru domeniul imobiliar au inregistrat o crestere de 178% fata de aceeasi perioada din 2006, in primele sase luni ale acestui an cresterea a fost de doar 23%, adica de aproape opt ori mai mica. Businessul cu leasing imobiliar a fost de 192,5 mil. euro in primul semestru. "Notarii au interpretat in felul lor modificarea Codului fiscal de anul trecut, cand taxa judiciara si taxa de timbru au fost inlocuite cu o singura taxa, cea cadastrala. Acum ei aplica de doua ori aceleasi taxe unui contract de leasing imobiliar si il trateaza ca pe doua contracte distincte de vanzare-cumparare, refuzand sa ii recunoasca calitatea de contract de creditare", afirma Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).
In cazul unui imobil cu valoarea de un milion de euro care este cumparat prin intermediul unei companii de leasing, clientul plateste taxa cadastrala si onorariul notarului in momentul achizitiei, la valoarea initiala a bunului. La finalul contractului de leasing, imobilul este vandut clientului la o valoare reziduala, de 100.000 de euro, de exemplu, insa taxele notariale nu sunt aplicate la aceasta valoare, ci la cea initiala, de un milion de euro. Pana la inceputul anului, afirma Ahciarliu, contractele de leasing imobiliar erau taxate o data la valoarea initiala si o data la cea reziduala, costurile suportate de client fiind astfel mult mai mici.
"Astfel, clientul plateste de doua ori taxele aferente unui milion de euro, iar produsul este mult mai scump. Din cele sase-sapte companii care practica leasing imobiliar, doua-trei au anuntat Asociatia ca nu mai vor sa practice aceasta linie de business, atat ca urmare a cresterii taxelor, cat si a crizei financiare internationale", sustine ea.
Printre cei mai mari jucatori din leasingul imobiliar se numara UniCredit Leasing, BCR, Credit Europe, Immorent sau Raiffeisen Leasing.
Gabriel Biris, managing partner al casei de avocatura Biris Goran, afirma ca taxele notariale pentru contractele de leasing ar trebui platite o singura data. "Proprietarul economic al bunului este de la bun inceput utilizatorul acestuia, clientul companiei de leasing, deci el nu ar mai trebui taxat atunci cand cumpara bunul la finalul contractului. Substanta economica a leasingului imobiliar nu este ca un bun se vinde si se cumpara de doua ori, pentru ca el este utilizat tot timpul de aceeasi persoana. In momentul de fata, notarii au devenit o casta carora statul le-a dat posibilitatea sa taxeze contribuabilii. Onorariile lor foarte mari nu au nicio legatura cu volumul de munca depus."
Notarii au o pozitie total diferita si spun ca la incheierea unui contract de leasing imobiliar notarul nu intervine pentru perfectarea acestuia, ci doar la final, cand se face transferul de proprietate. "Aceasta nu inseamna o dubla impozitare, deoarece se percepe un singur onorariu la pretul declarat, pret care contine ratele de leasing achitate, cumulate cu valoarea reziduala", sustine presedintele UNNPR, Dumitru Manescu. Notarii participa insa la incheierea contractului de vanzare-cumparare initial intre firma de leasing si proprietarul bunului, pentru ca ulterior firma sa-l dea in folosinta celui cu care a incheiat contractul de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO