Prima pagina

Cresterea economica si investitorii straini - dependenta sau castig reciproc?

18.06.2008, 11:33 22

ZIARUL FINANCIAR organizeaza joi, 19 iunie 2009, conferinta "Cresterea economica si investitorii straini - dependenta sau castig reciproc?", la care vor participa Varujan Vosganian, Ministrul Economiei si Finantelor, Paul Pacuraru, Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si reprezentantii celor mai mari investitori straini in Romania.

Investitiile straine directe (ISD) au fost unul din motoarele cresterii economice neintrerupte in ultimii 10 ani, dar in 2007 si primele luni ale acestui an vedem cu ce cost.

Un indicator mai putin vizibil din balanta de plati a Bancii Nationale, si anume veniturile din investitii straine, are din ce in ce mai multa greutate. Ce reprezinta de fapt acest indicator? Este "return"-ul investitorilor.

In 2000, aveam 64 milioane de euro venituri din ISD la 1 miliard de euro investitii straine directe, deci un raport de 6% investitii repatriate in totalul investitiilor atrase. In 2003, la 1,3 miliarde de euro investitii straine, deci la un nivel apropiat de cel din 2000, veniturile repatriate de investitorii straini era deja de 882 milioane de euro, deci peste 60%.

La 7,1 miliarde de euro investitii straine directe in 2007, repatrierile au fost de 4,8 miliarde de euro.

Este adevarat ca investitiile straine sunt cele care au schimbat economia, au creat locuri de munca si au sustinut cresterea economica in ultimii 10 ani. Mai mult, investitiile straine sunt un motor si pentru investitiile autohtone: anii de varf al investiilor straine au fost urmati de varfuri ale investiilor autohtone in economie. Investitorii straini aduc know-how, aduc stiinta managementului, a marketingului, a vanzarilor, pe care intreprinderile romanesti abia le invata. Iar totul se transpune in castiguri de productivitate.

Dar datele privind repatrierile anuale de investitii de circa 5 miliarde de euro arata ca nimic nu e gratis, chiar daca pretul e platit mai tarziu sau mai devreme. Exista tot mai multe state in lume, cum este cazul Rusiei sau Chinei, unde investitiile straine sunt mult restrictionate.

De aceea, este bine sa punem cartile pe masa: cat castigam si cat pierdem in urma incurajarii investitiilor straine? Poate deveni cresterea economica dependenta de investitiile straine?

La evenimentul "Cresterea economica si investitorii straini - dependenta sau castig reciproc?", Ziarul Financiar va aduce la aceeasi masa reprezentanti ai investitorilor straini, cei mai inalti oficiali ai statului si companii de consultanta pentru a discuta cat se poate de deschis: trebuie sa ne bazam pe investitiile straine pentru a recupera decalajele care ne separa de tarile dezvoltate sau nu? Ce avantaje avem? Dar ce riscuri?

In cadrul evenimentulului va fi lansata si a treia editie a Anuarului de Business al Romaniei, "Cei Mai Mari Jucatori din Economie", care cuprinde datele esentiale despre primii 10 jucatori din peste 80 de piete, de la banci, la lanturi de restaurante, de la companii petroliere, la furnizori de materiale de constructii. Aceste date, care ne vor arata exact pozitia capitalului strain in cele mai importante industrii, vor fi baza de plecare pentru discutiile din cadrul evenimentului, unde vom dezbate:

Cat ne mai putem baza pe investitiile straine pentru cresterea economica?

Cat reprezinta capitalul strain in economie?

Care sunt pietele dominate de capitalul strain?

Cata valoare a adus capitalul strain in economie?

Exista pericolul ca economia romaneasca sa ajunga dependenta de capitalul strain?

Cum putem incuraja investitorii straini in continuare pentru a veni in Romania?

Care sunt cele mai atractive piete in acest moment pentru investitorii straini?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO