Prima pagina

Cresterea agresiva a euro rastoarna orice previziune

Cresterea agresiva a euro rastoarna orice previziune
09.12.2003, 00:00 11



Reluarea trendului de apreciere semnificativa a euro in raport cu dolarul de pe pietele internationale a facut ca pe piata de la Bucuresti moneda europeana sa atinga ieri un nou maxim istoric in raport cu leul, respectiv 40.501 lei pentru un euro.



Desi moneda europeana merge pe un trend evident ascendent in ultimele zilei, ieri intarirea euro a depasit si cele mai pesimiste estimari pentru aceasta perioada: euro a atins pentru putin timp chiar si 1,2238 dolari.



Miscarile din ultima saptamana de pe pietele externe a lasat - mai mult ca oricand - aproape indiferenta piata de la Bucuresti, dealerii avand o atitudine extrem de rezervata fata de expunerea la riscul dat de incertitudinea legata de evolutia cotatiilor euro/dolar.



Daca anul trecut de exemplu orice miscare mai insemnata pe piata externa cu raportul euro/dolar era insotita de o ajustare de pozitii cu o amplitudine asemanatoare si pe piata de la Bucuresti, acum situatia este cu totul alta. Persista un sentiment de renuntare in lupta cu morile de vant.



Dovada sta si ceea ce s-a intamplat zilele trecute pe piata interbancara. Cotatiile leu/euro si leu/dolar au fost stabilite inca de la deschiderea sedintelor de tranzactionare la un anumit nivel care a inghitit" direct miscarea de pe extern si la acel nivel s-a stat, cu mici exceptii, toata ziua. In plus, volumele de tranzactionare au fost destul de mici - operatiunile interbancare au fost vineri in jur de 30 mil. euro iar ieri dealerii estimeaza ca acestea nu au depasit 25 mil.euro - ceea ce confirma ca bancile raman in continuare in expectativa.



"Piata se deschide direct in crestere, sau dupa caz in scadere, si cu mici exceptii asa ramane toata ziua. Nu mai este avantul de alta data. Asta si pentru ca vedem cu totii orice previziune privind cursul de schinb euro/dolar a fost spulberata anul acesta de mai multe ori", spune un dealer.



Cu toate acestea, de la inceputul anului deprecierea leului in raport cu euro a ajuns la 15,99%, in timp ce raportat la dolar moneda americana s-a apreciat cu 0,86%. Raportat la cosul valutar format din 60% euro si 40% dolari deprecierea leului de la inceputul anului a ajuns la 9,42%.



Este evident de acum ca cei mai afectati de cum au evoluat lucrurile pe piata valutara in acest an sunt aceia care au contractat credite in euro. Dupa cresterea destul de mica a cursului leu/euro din 2001, incepand de anul trecut moneda europeana a inceput sa fie preferata multora din cei care s-au imprumutat de la banci. Acum incepe sa vina scadenta. Dupa deprecierea din 2002 de aproape 23%, pana acum leul a pierdut in fata euro alte16% si dupa cum merg lucurile nu par sa se fi oprit aici. Pe langa cresterea cursului, cei care au luat credite in euro mai au de suportat si dobanda - o medie de 8-9% pe an. In lei acest cost echivaleaza cu o dobanda in jur de 24-25%, nivel de dobanda apropiat de cel practicat pentru imprumuturile in lei.



Ponderea creditelor in moneda europeana in total credite acordate in sistemul bancar a tot crescut in ultimii doi ani, in acest moment fiind de aproape 48%. La imprumuturile clasice se adauga si contractele de leasing, marea parte a finantarilor in acest regim fiind tot in euro.



Tocmai de frica unei cresteri mult prea rapide a cursului leu/euro si de nesustenabilitatea in veniturile celor care s-au imprumutat in euro, banca centrala a atras atentia ori de cate ori a avut ocazia ca valuta nu este intotdeauna cea mai potrivita pentru cei care vor imprumuturi.



Cei mai castigati din toata aceasta afacere? Fanii dolarului. Aproape incredibil dar acum dolarul este cotat in lei sub nivelul de la inceputul anului, asa ca cei cu rate in moneda americana se pot considera fericiti.



Pentru economii? Intreg scenariu de pana acum se intoarce la 180 de grade: cei care au preferat euro au fost avantajati in timp ce dolarii s-au imputinat mai degraba de a se inmulti. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO