Prima pagina

Conventia Republicana, marcata de incidente violente la Philadelphia

03.08.2000, 00:00 19



Sute de demonstranti au fost arestati si cinci politisti au fost raniti marti-seara, cand manifestantii care intentionau sa intrerupa lucrarile Conventiei Nationale republicane s-au ciocnit cu fortele de ordine.

Dupa doua zile de proteste pasnice, in care politia si demonstrantii au cooperat pentru a evita violentele inregistrate anul trecut la conferinta de la Seattle a Organizatiei Mondiale a Comertului, manifestantii au incercat marti dupa-amiaza sa intrerupa traficul in Philadelphia si sa-i impiedice pe delegati sa participe la Conventie, relateaza Reuters.

In ciuda faptului ca cele cateva mii de demonstranti au blocat mai multe sosele si au intrerupt traficul in centrul orasului, ei nu au reusit sa impiedice desfasurarea lucrarilor Conventiei. Desi nu s-au inregistrat incidente majore, au avut loc confruntari izolate cu fortele de ordine si unele acte de vandalism, politia anuntand arestarea a 282 de persoane.

Doi politisti au fost stropiti pe fata cu vopsea de cativa manifestanti, altii fiind loviti cu diverse obiecte de un grup de tineri. Mici bande de protestatari au atacat circa 20 de masini ale politiei, spargandu-le parbrizele, taindu-le cauciucurile si improscandu-le cu graffiti.

In timp ce unii manifestanti incercau sa atraga atentia fortelor de ordine, altii blocau intersectiile. Sute de politisti pe biciclete au contraatacat, reusind imprastierea protestatarilor si reusind sa formeze un baraj pentru a impiedica accesul acestora catre hotelul unde stau fostul presedinte George Bush si sotia sa, Barbara.

In acest timp, in sala Conventiei, republicanii au adus un omagiu celor trei fosti presedinti republicani inca in viata: Gerald Ford, Ronald Reagan si George Bush senior. La scurt timp de la plecarea din sala, Gerald Ford a fost tratat timp de circa o jumatate de ora la un spital din Philadelphia pentru o infectie a sinusurilor. La iesirea din spital, Ford a declarat reporterilor prezenti ca se simte bine.

Ieri au sosit la Philadelphia George Bush junior, candidatul republican la alegerile prezidentiale din noiembrie, si Dick Cheney, candidatul pentru functia de vicepresedinte, care vor participa la punctul culminant al Conventiei - primirea oficiala a nominalizarii, programata pentru astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO