Prima pagina

Contabilitatea, mai profitabila decat rafinarea la Petromidia

05.04.2004, 00:00 15

Rompetrol Rafinare (Petromidia) a reusit sa incheie anul trecut cu un profit net de 2.878 miliarde de lei (87 milioane de dolari), fata de o pierdere de 3.700 miliarde de lei (118 milioane de dolari) cu un an in urma, desi activitatea de rafinare a petrolului a continuat sa ii aduca pierderi. Rezultatele financiare preliminare pe anul trecut ale Petromidia au fost transmise Bursei de Valori Bucuresti in cadrul procesului de admitere a actiunilor la tranzactionare. Actiunile Petromidia vor fi cotate la Bursa incepand de miercuri.
Trecerea Rompetrol Rafinare pe profit a fost generata de conversia in obligatiuni  a datoriilor istorice catre bugetul de stat, in valoare 600 milioane de euro. Obligatiunile, cu o scadenta de sapte ani, sunt convestibile in actiuni, dar Petromidia a inregistrat deja o parte a lor drept capital propriu. "Este vorba de o interpretate a emisiunii de obligatiuni conform standardelor IAS (n. red. - Standardele Internationale de Contabilitate). O parte din aceasta emsiune a fost considerata datorie si o parte capital. Astfel au aparut veniturile financiare din bilant. Banii nu exista, este vorba doar de o operatiune contabila pentru care am fost consiliati de o banca de investitii straina si Delloite & Touche," a declarat pentru Ziarul Financiar Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol. La finalul anului trecut, Petromida inregistra capitaluri proprii in valoare de 560 milioane de dolari, fata de 262 milioane de dolari cu un an in urma.
Petromidia a inregistrat anul trecut, conform rezultatelor financiare preliminare o pierdere operationala de 32 milioane de dolari, de trei ori mai mica fata de cea din anul anterior. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat anul trecut la 1,04 miliarde de dolari, in crestere cu 12% fata de anul anterior.
Petromidia este controlata in proportie de 64% de Rompetrol Group NV Olanda, Rompetrol Bucurestti (Vega) detine 18,8% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Transilvania cu 9,6% din actiuni, in timp ce alti peste 30.000 de actionari detin 7,1% din capital.
Actiunile Pertomidia au fost tranzactionatre la Bursa Electronica RASDAQ pana in luna noiembrie a anului trecut. De atunci compania a operat o spitare a actiunilor de la valoarea nominala de 214.220 de lei la actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Ultimul pret al Petromidia pe RASDAQ a fost de 75.000 de lei, ceea ce ar corespunde cu un pret de 350 de lei pentru noile actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Intrarea la Bursa ii va aduce omului de afaceri Dinu Patriciu o vizibilitate mult mai mare, iar companiei un plus in valoare daca se ia ca etalon valoarea de piata a Petrom, care a crescut in trei ani de la 400 milioane de dolari la 2,4 miliarde de dolari in prezent. Ultimul pret la Petrom a fost de 2.150 lei/actiune fata de 1.000 de lei valoare nominala
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO