Prima pagina

Companiile private nu-si permit vacanta bugetarilor

07.04.2003, 00:00 13

Decizia Guvernului Adrian Nastase de a "inchide" Romania timp de o saptamana, de Paste si de 1 Mai, i-a siderat pe reprezentantii companiilor private. Desi hotararea prin care se declara libere zilele de 29, 30 aprilie si 1 mai se refera doar la administratie si companiile de stat, practic intreaga economie va fi paralizata 9 zile. Costurile intreruperii? Pentru stat, oricum nu conteaza, pentru ca intreprinderile sale, pe pierderi, mai bine stau.
"E inadmisibil. Vor bloca oamenii, pentru ca sotul poate lucra la stat si sotia in sistemul privat si nu-si pot face planuri impreuna. Nu poti paraliza activitatea unei institutii private. Plus ca ce vor face oamenii sambetele, nu vor face mare lucru, iar dupa o saptamana de relas, luni se porneste activitatea mai greu. Vor fi de fapt trei-patru zile inainte si trei-patru zile dupa blocate", spune Monica Tatoiu, director general al uneia din cele mai mari companii de cosmetice de pe piata, Oriflame Romania.
Dar cele mai afectate ar putea fi bancile, care sustin de fapt tot circuitul economic si pentru care zilele nelucratoare se transforma repede in pierderi - sau mai degraba in venituri neincasate. De fapt, bancherii au fost primii care au contestat in decembrie anul trecut initiativa similara a Guvernului de a "uni" prin zile libere Craciunul de Anul Nou.
"Personal nu stiu daca este bine sa avem atata timp liber pentru ca avem atatea de facut. Pana acum Banca Nationala a Romaniei nu ne-a transmis nimic in acest sens, dar cred ca sistemul financiar-bancar va trebui sa se alinieze la ceea ce se intampla  in sistemul economic. Mi s-ar parea insa anormal ca bancile sa functioneze cand agentii economici nu lucreaza si invers", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si prim vice-presedinte la Alpha Bank.
"Banca Nationala nu a luat inca nici o decizie. Decizia Guvernului a venit dintr-o data si ramane de vazut ce va iesi din discutiile pe care le va avea BNR cu bancile si cu Trezoreria. Si chiar daca bancile vor dori sa lucreze, poate nu vor lucra alte institutii-si aici ma refer in special la Trezorerie", spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. 
Bancherii afirma ca nici o eventuala institutionalizare a acestui concediu de Paste si de Craciu, asa cum se gandeste sa faca Guvernul, n-ar fi de bun augur.
"Nu am primit nimic oficial de la Banca Nationala cu privire la acest subiect si cred ca daca vom primi va fi un comunicat in care vom fi informati ca acele zile dintre Paste si 1 Mai vor fi zile lucratoare. Despre generalizarea acestei situatii incepand cu anul viitor nu pot sa spun decat ca in sistemul bugetar probabil ca nu este de lucru si atunci trebuie sa aiba zile libere. Noi (n.r.-bancilor) nu cred ca ne permitem", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank si prim-vice la ARB.
"Consiliul de Administratie al Raiffeisen Bank nu a discutat inca pe aceasta tema. Personal cred ca nu poti inchide financiar o tara intreaga timp de o saptamana.
Noua bancilor, nu ne va conveni sa platim in plus aproape doua saptamani anual salariile angajatilor nostri. Daca s-ar sti din timp, ar fi reglementat prin lege atunci ar fi cu totul altceva", spune Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.
Reprezentanta Oriflame vede mai departe de o decizie pur tehnica. 
"E o decizie cu substrat politic clar, o forma de adormire, de drog, in felul asta intentioneaza sa scape de presiunea publicului pentru doua saptamani. In ce ne priveste, daca Vama nu lucreaza, camionul sta. Cine plateste, in cazul asta? E o forma de dezamorsare a presiunii publice intr-un moment in care nu exista lichiditati si nici solutii. Cred ca acest lucru provine din faptul ca ei nu vad nici o legatura intre sectorul de stat si sectorul privat, pe care le trateaza ca doua sectoare distincte. Cred ca este o forma de manifestare la nivelul subconstientului.", mai spune Monica Tatoiu.
Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, este si mai drastic: "Acesta decizie face parte din stilul guvernarii PSD de a incuraja nemunca, nu numai prin acordarea acestor zile libere, dar si prin reducerea timpului de lucru la 48 de ore pe saptamana. Este o mare greseala, iar acest lucru se va intoarce impotriva acestui guvern ineficient din punct de vedere economic. Probabil ca cele mai multe din societatile private vor dori sa lucreze in acea perioada, dar cu cine sa mai lucreze daca societatile de stat stau? Lumea merge inainte cu cei care muncesc, nu cu cei care stau degeaba", a declarat Milut.
Nici in oamenii de afaceri din constructii nu sunt bucurosi de veste. 
"Noua nu ne convine. Am avut prea multe vacante. Nu ca as fi impotriva lor, dar a mai fost o perioada destul de lunga in perioada de sarbatorilor de Craciun si Anul Nou. Noi vom face in acea perioada (n.red. - a vacantei de Paste), un inventar. In ceea ce priveste impactul asupra sectorului de constructii, cred ca va fi unul mare si negativ. Daca s-ar putea ca aceasta vacanta sa nu fie asa lunga, am fi multumiti", a declarat pentru Ziarul Financiar Emil Pop, directorul general al Rehau Polymer SRL, filiala grupului german Rehau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO