Prima pagina

Companiile private iau conducerea in Top 20 Romania

Companiile private iau conducerea in Top 20 Romania
15.10.2004, 00:00 12

Peste 12 miliarde de euro. Aceasta este cifra de afaceri realizata anul trecut de cele mai mari 20 de companii de pe piata romaneasca , fie ele de stat sau private. Anul 2003 a fost primul in care rezultatul cumulat al activitatii celor mai mari 20 de companii a consemnat profit.
Cea mai importanta modificare in topul celor mai mari 20 de companii este cresterea numarului de companii private. Daca in anul 2002 printre cele mai mari companii de pe piata romaneasca figurau 11 companii de stat si noua private, anul trecut ponderea s-a inversat, pe lista figurand noua companii de stat.
Este adevarat ca anul 2003 a insemnat si privatizarea "deplina" a Romtelecom, o data cu cresterea cotei de participatie detinuta de grupul elen OTE la 54%. In plus, unele dintre marile companii de stat, precum Termoelectrica (care a avut o cifra de afaceri de 646 de milioane de euro in anul 2002) s-au divizat.
Pe de alta parte insa, multe dintre companiile private au inregistrat un an de exceptie in 2003.
Sidex, Metro Cash & Carry, Mobifon, Orange Romania, Interbrands, Dacia sau companiile din domeniul tutunului Philip Morris sau BAT Trading si-au marit cifrele de afaceri in termeni reali cu valori situate intre 10% si 30%.
Mai mult, au existat si companii, cum este cazul Lukoil Downstream, care aproape ca si-au dublat cifrele de afaceri in decursul anului 2003. O prezenta obisnuita in top au devenit operatorii de telefonie mobila, Orange si Connex, cele doua companii inregistrand si cele mai mari profituri raportate la numarul de angajati (peste 86.000 de euro profit net pe angajat pentru Orange si peste 66.000 de euro pe angajat pentru Mobifon).
Cea mai mare companie de pe piata romaneasca anul trecut, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante ramane Petrom, companie care a inregistrat totusi anul trecut o scadere a cifrei de afaceri de aproape 20%.
De altfel, cu exceptia celor doua Distrigazuri (Sud si Nord) si a a Companiei NAtionalaa Lignitului Oltenia, toate companiile de stat din topul celor mai mari 20 de companii de pe piata romaneasca au inregistrat anul trecut scaderi ale cifrelor de afaceri sau mentinerea ale acestora in termeni reali.
Scaderea afacerilor a adus dupa sine performante mai bune in ceea ce priveste profiturile. Practic, in afara Electrica si Hidroelectrica, care au inregistrat cumulat pierderi de 100 de milioane de euro, toate companiile de stat au trecut pe profit. Paradoxal, cele mai mari pierderi anul trecut au fost inregistrate de doua companii private, Rompetrol Rafinare (290 de milioane de euro) si Dacia (97 de milioane de euro).
Tendinta de intrare in top a cat mai multor societati private se va mentine si in acest an. Schimbarea in actionariatul Petrom, prin intrarea grupului austriac OMV, si extinderea exploziva a afacerilor pentru companii din comertului pe masura ce se deschid magazine in tot mai multe orase, vor atrage mai mult ca sigur anul viitor printre cele mai mari companii de pe piata romaneasca si alti comercianti pe langa grupul german Metro, cel care detine prin filiala sa de magazine cash & carry a cincea companie ca marime de pe piata.
In plus doua filiale ale Electrica, si cele doua Distrigazuri vor trece la randul lor de anul viitor in proprietate privata.
In aceste conditii, este de asteptat ca la nivelul topului din anul 2005, daca nu vor interveni prea mari schimbari, sa mai existe doar vreo trei-patru companii de stat intre cele mai mari din Romania. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO