Prima pagina

Companiile de asigurari, la primul examen de grad

01.07.2003, 00:00 16



Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dat ieri publicitatii, depunandu-l la Parlament, Raportul pietei asigurarilor pe 2002. Acesta este primul raport al CSA care prezinta, confom noilor reglementari, gradul de solvabilitate al companiilor de asigurari.



10 companii din cele 42 abilitate sa vanda asigurari generale sunt insolvabile sau au un grad scazut sau ridicat de insolvabilitate. Situatia e mult mai buna in randul celor 21 de companii de asigurari de viata,: dintre ele, 19 sunt in afara riscului de insolvabilitate.



CSA calculeaza diferit gradul de solvabilitate , pentru cele doua segmente de asigurari - de viata si generale-, chiar daca o companie este implicata in ambele sectoare.



Pentru un grad mai mic decat unu, companiile sunt considerate, conform normelor CSA, insolvabile. Pentru un grad intre 1 si 1,5, companiile au risc ridicat de insolvabilitate, iar cand este 1,5 si 2, riscul de insolvabilitate este ridicat. Peste 2- companiile sunt in afara oricarui risc.



Astfel, companiile de asigurari AGI Romania, Anglo-Romana, Croma, Global si Metropol erau considerate insolvabile la data de 31 decembrie 2002, toate avand un grad de solvabilitate este mai mic decat 1.



Tot pe acest segment, al asigurarilor generale, compania Asirag avea un risc ridicat de insolvabilitate (gradul de solvabilitate este intre 1 si 1,5), iar Asirom, AIG Romania, Petroas si RAI erau cu risc scazut de insolvabilitate la sfarsitul anului trecut ( intre 1,5 si 2).



In asigurari de viata, Asirag a fost "cotata" cu un grad de solvabilitate negativ, ceea ce inseamna ca este insolvabila, iar Garanta, cu gradul de 1,48, era in teritoriul "risc ridicat de insolvabilitate".



Gradul de solvabilitate, care va fi publicat de acum incolo anual de catre CSA, era de mult asteptat de toata piata asigurarilor. Gradul este calculat prin raportarea unor categorii de active la o categorie de obligatii. Teoretic, gradul indica soliditatea financiara a companiilor de asigurari, adica in ce masura sunt capabile sa-si plateasca daunele la timp si la valoarea contractuala.



Pe piata exista insa discutii privind impartirea pe categorii de risc de insolvabilitate - ridicat, scazut- a companiilor de asigurari care au un grad de solvabilitate mai mare decat unu, in conditiile in care pe pietele din Uniunea Europeana nu exista aceasta segmentare. De partea cealalta, membrii CSA afirma ca e necesara o astfel de reglementare, date fiind conditiile pietei romanesti de asigurari- in dezvoltare.



"Stim ca avem o problema in aceasta directie. Intre timp a fost depasita, pentru ca acum capitalul nostru este in curs de majorare si traseul este parcurs conform planului stabilit de adunarea actionarilor. Compania avut profit de 8,5 mld.lei pe primele cinci luni", a spus Tudor Mihai, director de marketing, produse si publicitate la AGI Romania.



Oficialii Asirom n-au comentat datele CSA pana la inchiderea editiei.



Mihnea Tobescu, director general la AIG Romania, a spus ca nu poate comenta aceasta clasificare, conform careia filiala din Romania a uneia din cele mai mari companii din lume de asigurari si servicii financiare este incadrata la companii cu un risc - scazut, e adevarat - de insolvabilitate.



"In formula gradului de solvabilitate, una din variabile reprezinta active necorporale, spre exemplu software. Cum in cazul nostru avem programe foarte sofisticate, de sute de mii de dolari, dar care nu intra in formula, aceasta este explicatia. Daca s-ar fi tinut cont si de aceste active, am fi avut cu mult peste 2", a spus Tobescu. El a mai spus ca societatea si-a majorat capitalul cu 800.000 $ in prima jumatate a acestui an.



Daniela Grigore, director adjunct al Garanta, spune ca acest indicator este "relativ si trebuie interpretat, mai ales ca in cazul sau este vorba de foarte putin pana la 1,5. "In asta consta marea problema a insolvabilitatii companiilor? In cazul nostru explicatia este ca n-au fost admise niste active la momentul impartirii asigurari de viata/generale", a spus Grigore.



Petroas (1,51 grad de insolvabilitate) se afla in plin proces de majorare a capitalului, iar oficialii RAI si Croma n-au comentat ieri datele prezentate de CSA.



Marius Nedelcu, director adjunct la Asirag, contesta datele CSA. " Din cate stim noi, gradul de solvabilitate pentru asigurari generale in cazul companiei noastre era de 1,52, iar la asigurari de viata de peste 2", a spus Nedelcu.



sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO