Prima pagina

Commerzbank se gandeste sa vina in Romania prin RoBank

Commerzbank se gandeste sa vina in Romania prin RoBank
28.11.2003, 00:00 72

Commerzbank, a patra mare banca din Germania, studiaza in prezent mai multe posibilitati de a-si mari afacerile de pe piata romaneasca. Germanii analizeaza posibilitatea preluarii pachetului majoritar de actiuni de la RoBank, detinut de grupul britanic Balli Group, afirma surse din piata.
RoBank a fost scoasa la vanzare de Balli in urma cu cateva luni, de banca aratandu-se interesate, in afara de Commerzbank, inca doua sau trei grupuri financiare, printre si OTP (Ungaria), afirma sursele citate.
OTP incearca de mai mult timp sa cumpere o banca in Romania, intentionand la un moment dat sa participe la privatizarea BCR sau, conform unor informatii, sa preia Banca Transilvania. OTP se afla in prezent in discutii si pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al Bancii Tiriac.
 Balli Group detine, direct si prin intermediul societatii Asigurarea Anglo - Romana, 51,5% din actiunile RoBank. Conform unor estimari, valoarea bancii este de peste 50 de milioane de dolari.
RoBank este una din ultimile banci din Romania care nu se afla in proprietatea unui grup financiar international, fiind astfel printre putinele oportunitati de achizitie de pe piata pentru un investitor strategic.
RoBank mai are un actionar important, omul de afaceri turc Mustafa Bayraktar, care detine 45,5% din actiuni. Conform informatiilor din piata, Bayraktar nu intentioneaza sa vanda odata cu Balli.
Desi discutiile au loc la Londra, unde este sediul Balli, reprezentantii Commerzbank au venit deja de cateva ori la Bucuresti pentru discutii sau analize in vederea achizitiei RoBank, spun sursele citate.
Consultantul Balli la vanzarea bancii este societatea de audit si consultanta KPMG.
Reprezentantii RoBank si ai Commerzbank nu au dorit sa comenteze oficial informatiile privind o eventuala tranzactie.
In urma cu cateva luni, Banca Nationala a Romaniei a solicitat grupului Balli sa vanda, pana la inceputul anului viitor, pachetul detinut la RoBank prin intermediul societatii Asigurarea Anglo-Romana, iar grupul britanic a ales sa ofere intreg pachetul de control al bancii.
Reprezentantul Balli in discutiile pentru vanzarea RoBank este lordul Lamont of Lerwick, unul din sefii la varf ai grupului la nivel international si fost ministru de Finante in Cabinetul Margaret Thatcher. Lordul este membru in Consiliul de Administratie al RoBank si a venit de mai multe ori in Romania pentru discutii cu oficiali ai BNR vizavi de vanzarea bancii.
Commerzbank are reprezentanta in Romania de mai multi ani. Banca a incercat de mai multe ori sa participe la intermedieri de obligatiuni internationale pentru statul roman insa nu a reusit.
Anul acesta, pe piata bancara romaneasca au mai avut loc doua tranzactii importante: National Bank of Greece a cumparat Banca Romaneasca de la fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF),  iar Libra Bank a fost preluata de fondul american de investitii Broadhurst.
In plus, omul de afaceri Ion Tiriac a anuntat ca doreste un partener strategic pentru Banca Tiriac, aflandu-se in prezent in negocieri pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni. Conform informatiilor din piata, printre bancile interesate de tranzactie sunt  HVB Bank - a doua banca germana si OTP.
 RoBank a fost infiintata in 1995 si are in prezent un capital social de 425 de miliarde lei. Banca are 12 sucursale si a inregistrat in 2002 un profit net de 2 milioane de dolari. RoBank este o banca mica, detinand o cota de 0,9% din totalul activelor din sistemul bancar romanesc.
Balli Group este un grup international de companii, cu sediul in Londra si birouri in peste 20 de tari din intreaga lume, care opereaza in diverse domenii.
Balli a intrat in Romania la inceputul anilor '90, fiind la momentul respectiv unul din cei mai puternici investitori straini din Romania. Grupul detine, in afara de RoBank, fabrica de alumina BBG Alum Tulcea, operatorul portuar Comvex Constanta, compania Asigurarea Anglo - Romana precum si alte societati tip joint venture cu societati romanesti.
Pana in urma cu cativa ani, grupul Balli a avut o influenta puternica in Romania insa afacerile grupului stagneaza de ceva timp din cauza problemelor de nivel international.
Grupul Commerzbank, care desfasoara activitati bancare, de administrare a investitiilor, brokeraj si consultanta a obtinut in primele noua luni ale acetui an venituri din dobanzi de 2 miliarde de euro si un profit operational de 467 milioane euro. Grupul este listat atat la burse germane cat si la Londra sau Tokio, avand o capitalizare bursiera de peste 4 miliarde de euro.
Piata bancara romaneasca are in prezent active totale de 13 miliarde de euro. Banca Comerciala Romana detine o cota de 33% din aceste active, fiind urmata de BRD, cu 16%. In toamna acestui an, statul roman a vandut 25% din BCR pentru 225 de milioane de dolari grupurilor financiare BERD si IFC. BRD este controlata de grupul francez Societe Generale, care a platit pentru 51% din actiuni aproximativ 200 de milioane de dolari. In acest moment, la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea BRD este de 750 de milioane de dolari. O alta banca listata la Bursa - Banca Transilvania, are in prezent o capitalizare de 117 milioane dolari si detine o cota de 1,8% din activele bancare totale.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO