Prima pagina

Colin Powell: Incurajari pentru Praga 2002, dar nici o promisiune

05.12.2001, 00:00 17



Reuniunea la Bucuresti a OSCE a fost pentru presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase posibilitatea de a avea mai multe intalniri cu lideri politici importanti.

aeful statului si cel al Executivului au avut ieri discutii cu secretarul de stat american Colin Powell, premierul Spaniei Jose Maria Aznar si cu ministrii de externe ai Federatiei Ruse si Ucrainei.

Secretarul de stat american Colin Powell a dat ieri asigurari ca presedintele SUA George W. Bush este ferm in ceea ce priveste extinderea NATO la summit-ul Aliantei de la Praga, din 2002.

Presedintele Ion Iliescu si secretarul de stat american Colin Powell au avut convorbiri si un dejun de lucru, la Palatul Cotroceni, la care au participat si premierul Adrian Nastase, ministrii Ioan Mircea Pascu si Mircea Geoana.

Principalul subiect al discutiilor a fost extinderea Aliantei Nord-Atlantice la summit-ul de la Praga din 2002. De asemenea, au fost abordate aspecte privind situatia internationala actuala si relatiile bilaterale romano-americane.

Colin Powell a declarat, la finalul convorbirilor, ca administratia americana apreciaza sprijinul Romaniei in lupta internationala antiterorista, care a reflectat maturitatea Guvernului de la Bucuresti in dorinta de a fi parte a comunitatii internationale.

El a incurajat Romania sa continue implementarea reformelor economice si a planului de actiune pentru aderarea la NATO.

"Toate aceste lucruri vor ajuta, cred, ca sefii de state ai tarilor membre NATO sa considere ca ar trebui sa oferim calitatea de membru al Aliantei anul viitor, dar nu suntem inca in pozitia de a nominaliza vreo tara anume pentru aderare", a afirmat Powell.



Relatiile cu Rusia si Ucraina

Liderii politici de la Bucuresti incearca relansarea relatiilor comerciale cu Federatia Rusa si Ucraina, intrate in ultimii ani pe un trend descendent, dar in acelasi timp vor sa restabileasca si relatiile diplomatice cu aceste state.

Presedintele Ion Iliescu a avut ieri o intrevedere cu ministrul rus de Externe Igor Ivanov la sfarsitul careia a declarat ca "practic" textul de baza al tratatului politic romano-rus este finalizat.

Ion Iliescu si Igor Ivanov au discutat si despre dezvoltarea relatiilor economice bilaterale.

"Rusia este deschisa pentru cooperarea in toate domeniile cu Romania si nu vedem nici o problema care ar ingreuna sau impiedica dezvoltarea acestor relatii", a declarat Ivanov. El a apreciat ca Romania si Rusia trebuie sa depaseasca perioada in care relatiile bilaterale au fost inghetate.

Un prim pas in acest sens l-ar putea constitui invitatia transmisa de ministrul rus de externe premierului roman de a efectua o vizita la Moscova in luna ianuarie.

"Avem potentialul si experienta necesare pentru a dezvolta legaturile dintre noi iar Rusia este pregatita sa dezvolte aceste legaturi, pe baza vointei politice a ambelor tari", a spus Ivanov.

Drept raspuns, premierului roman a spus ca invitatia de a efectua anul viitor o vizita la Moscova, permite relansarea relatiilor romano-ruse si din punct de vedere economic. "Este important sa abordam relatiile nostre intr-o maniera noua si pragmatica", considera Nastase.

Tot ieri, presedintele Ion Iliescu si ministrul ucrainean de externe Anatoli Zlenko au discutat despre dezvoltarea relatiilor bilaterale in toate domeniile, pentru crearea unui climat deschis si de buna vecinatate intre Romania si Ucraina.

aeful statului a afirmat ca Romania si Ucraina trebuie sa gaseasca solutii de sprijinire a agentilor economici din cele doua tari pentru dezvoltarea diferitelor forme de cooperare economica.

Referindu-se la evolutia discutiilor asupra acordului pentru delimitarea frontierei fluviale si a platoului maritim aferent, Iliescu a afirmat: "Am convenit sa dam acestor contacte substanta ca sa putem ajunge la o intelegere si pe aceste probleme".

aeful statului roman va face o vizita oficiala la Kiev in luna aprilie, la invitatia omologului sau Leonid Kucima.



Tot ieri, premierul Adrian Nastase a avut o intalnire cu omologul sau din Spania, stat care va detine anul viitor presedintia UE. Premierul Aznar a declarat ca prioritatile Spaniei pentru acest mandat este impulsionarea procesului de largire si unificare a Europei.

"Pentru Spania si pentru mine, Romania este parte politica a reunificarii Europei, indiferent de materializarea din punct de vedere tehnic a acestei aderari. Nu exista nici o posibilitate cu privire la o eventuala marginalizare a unei tari candidate", a mai spus premierul Spaniei.

In perioada in care Spania va detine presedintia UE, Aznar a afirmat ca tarile candidate vor participa efectiv la discutiile cu privire la deciziile Uniunii Europene.



Israelul sprijina candidatura Romaniei la UE si NATO, intre Israel si Romania existand in prezent relatii dintre cele mai bune, atat pe plan politic, cat si economic, comercial si cultural, a declarat ieri ministrul de Externe israelian Shimon Peres.

El a aratat ca apreciaza foarte mult eforturile autoritatilor romane pentru integrare in structurile europene si euro-atlantice, pentru a "adapta Romania erei moderne".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO