Prima pagina

Colin Powell catre americani: Nu opriti investitiile in strainatate

09.11.2001, 00:00 8



@Un comandant local al regimului taliban din estul Afganistanului s-a aflat in aceste zile in Pakistan si a declarat ca pregateste dezertarea sa si a altor lideri locali, precum si lansarea unei eventuale revolte armate impotriva militiilor islamice.

In varsta de 40 de ani, acest pastun, care a recurs la protectia anonimatului, a purtat discutii cu unul dintre fostii comandanti ai luptei impotriva fortelor sovietice, cu sediul in regiunea Peshawar, in nord-vestul Pakistanului.

El a declarat, in fata jurnalistilor francezi, ca 18 comandanti locali din regiunea sa din estul Afganistanului, avand in subordine circa 1.600 de barbati, sunt pregatiti sa paraseasca regimul talibanilor si sa lanseze o actiune alaturi de gruparile de opozite regaliste aflate in Pakistan.

@ Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a confirmat ieri, la Paris, ca tara sa a inchis consulatul talibanilor de la Karachi, cel mai mare oras pakistanez. Consulatul de la Karachi nu mai era "util" si avea "chiar un efect negativ", a explicat el.

@ Presedintele Bush a promis sa-i "afume pe teroristi pentru a-i face sa iasa din grotele lor", dar in Afganistan armata americana va incerca sa faca exact contrariul, depistand caldura pe care o degajeaza ascunzatorile teroristilor, pentru a-i localiza.

Liderii talibanilor si membrii retelei al-Qaida a lui Usama Bin Laden folosesc, pentru a scapa de raidurile aeriene, o vasta retea de tuneluri si subterane, mostenite din perioada razboiului impotriva sovieticilor si modernizate.

Pentru a sti care sunt ocupate si care sunt goale, armata americana va masura caldura care iese prin orificiile pe care le va putea repera.

@ Mai multe unitati germane, care ar putea interveni in cadrul coalitiei antiteroriste, vor fi stationate in Uzbekistan, tara vecina Afganistanului.

In urma unui acord cu Pentagonul, tancurile Fuchs (Vulpe), specializate in detectarea armelor nucleare, bacteriologice si chimice (NBC), o unitate sanitara si o suta de membri ai comandourilor fortelor speciale (KSK) vor fi transferati in Uzbekistan, potrivit sursei citate.

Avioane americane au aterizat pe un aeroport afgan (opozitie)

@ Avioanele americane au aterizat, miercuri, pe aeroportul din Begram, de la nord de Kabul, pentru prima oara de la inceputul atacurilor americane asupra Afganistanului in urma cu o luna, a afirmat un reprezentant al opozitiei. Aceasta informatie nu a putut fi verificata din surse independente.

@ Presedintele american George W. Bush a afirmat, miercuri, ca talibanii sunt pe cale sa se prabuseasca a€oincet, dar sigur", relateaza AFP.

"Talibanii se prabusesc incet, dar sigur", a declarat Bush, in cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba, alaturi de premierul britanic Tony Blair.

"Noi facem mari progrese" in campania desfasurata de coalitie in Afganistan, a afirmat presedintele american. El a reamintit ca aceasta campanie "va necesita timp", fiind vorba de o "batalie lunga", un "alt fel de razboi".

Bush discutase anterior despre consolidarea coalitiei cu Tony Blair, aliatul sau cel mai apropiat in campania antiterorista.

Potrivit diplomatilor de la Londra, Blair urma sa discute cu Bush despre o participare intensificata a tarilor europene la campanie, pentru a consolida coalitia impotriva talibanilor si a lui Osama ben Laden, considerat drept responsabilul atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite.

Blair a solicitat un angajament sporit al Statelor Unite in procesul de pace din Orientul Mijlociu, europenii considerand ca aceasta criza israeliano-palestiniana distruge coalitia.

@ Statele Unite, dar si alte tari, au inghetat pana in prezent 43 de milioane de dolari din fondurile suspectate ca ar avea legatura cu talibanii si cu reteaua terorista Al-Qaida

@ La randul lor, autoritatile din Marea Britanie au anuntat ca valoarea fondurilor pe care le-au blocat in ultima saptamana se cifreaza la sapte milioane de lire sterline (10,3 milioane de dolari), ceea ce ridica totalul sumelor blocate in aceasta tara, de la lansarea luptei contra terorismului, la 70 de milioane de lire sterline, reprezentand 38 de conturi apartinand unor organizatii considerate teroriste



Averea lui Usama Bin Laden, pe care Occidentul a estimat-o la miliarde de dolari, se ridica, in realitate, la mai putin de 50 de milioane, a afirmat fostul sef al serviciilor secrete saudite.

"Unii occidentali au estimat averea sa intre 1 si 5 miliarde de dolari. Insa evaluarea noastra, facuta pe vremea cand eu eram seful serviciilor de informatii, o situa intre 40 si 50 de milioane de dolari cel mult", a afirmat el.



Secretarul de Stat american Colin Powell a cerut oamenilor de afaceri americani sa continue sa investeasca in strainatate, in ciuda atentatelor din 11 septembrie si consecintelor acestora.

"Acest angajament este mai important ca niciodata", a declarat seful diplomatiei americane in fata Overseas Security Advisory Council, grup al directorilor de intreprinderi, care se intalnesc in mod regulat cu reprezentantii Departamentului de Stat pentru a evalua riscurile activitatilor comerciale in strainatate.

"Trebuie sa demonstrati teroristilor ca nu vom da inapoi, ca nu ne vom retrage in spatele oceanelor si frontierelor noastre, ca vom ramane implicati" in activitati in toate colturile lumii, in special in tarile din lumea a treia, a adaugat oficialul american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO