Prima pagina

Coface: Comertul, cea mai riscanta activitate din Romania, cu peste 40% din totalul falimentelor

Coface: Comertul, cea mai riscanta activitate din Romania, cu peste 40% din totalul falimentelor
10.04.2008, 18:41 16

Activitatea de comert a reprezentat anul trecut, ca si in 2006, cel mai riscant sector din Romania, cu 41,4% din totalul falimentelor, ca urmare a extinderii marilor retaileri, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania.
Numarul falimentelor din acest segment a crescut cu 6% anul trecut, fata de 2006, cea mai mare deviatie dintre toate sectoarele de activitate, se arata in studiul Coface, publicat astazi.
La sfarsitul anului 2007 era inregistrat un numar total de 14.104 firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, dintre care 188 se aflau in reorganizare judiciara, 513 isi inchisesera procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active, iar diferenta de 13.104 de firme aflandu-se in faliment.
"Cifrele demonstreaza ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retail-eri, care isi extind retelele tot mai mult in fiecare an", potrivit unei concluzii a raportului.
La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul se situeaza agricultura si industria alimentara aflate in stransa legatura. Productia agricola de anul trecut a scazut cu 16,7% fata de cea inregistrata in 2006, iar productia vegetala a avut o scadere semnificativa de 24,7% fata de 2006, din cauza vremii nefavorabile. Astfel, o agricultura falimentara a atras dupa sine si industria alimentara, deoarece aceasta a resimtit lipsa de materii prime.
In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO